Otvoren Međunarodni sajam motocikala i Međunarodni sajam automobila u Beogradu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić otvorio je juče u Beogradu Međunarodni sajam motocikala, delova i opreme „Motopassion“ i Međunarodni sajam automobila, koji je okupio je 250 izlagača.

Tom prilikom ministar je najavio da 1. januara 2024. godine počinje proces deregistracije automobila posredstvom Agencije za bezbednost saobraćaja.

Obezbedili smo 100 miliona evra za 140.000 automobila koji će moći da se deregistruju. To su automobili koji imaju motore Euro1, 2 i 3. U našoj zemlji ima oko 560.000 automobila sa takvim motorima. – izjavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, jedan od planova ministarstva je i da se postavi približno 100 novih punjača za elektroautomobile na auto-putevima i brzim saobraćajnicama, a planira se uvođenje obaveze da prilikom izgradnje zgrada određeni broj mesta ima elektropunjače, u zavisnosti od toga da li je zgrada stambena ili poslovna. Takođe se uvodi i obaveza da na svakoj pumpi postoji punjač za električne atomobile, a u naredne dve godine auto-putevi će imati i solarne panele, koji će ujedno biti i zaštita od buke.

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u februaru ‪1.139.558 domaćinstava, ili 36,18 odsto, smanjilo potrošnju električne energije više od pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine i ostvarilo popust za racionalnu potrošnju električne energije. Popust na februarski račun od 15 odsto ostvarilo je 18 odsto domaćinstava, popust od 20 odsto šest odsto domaćinstava, a najveći popust od 30 procenata iskoristilo je 12 odsto domaćinstava. Odobreni popust za racionalnu potrošnju električne energije iznosi 637,48 miliona dinara.

Subotica nije na listi gradova koji su ostvarili najveće smanjenje potrošnje električne energije, na listi se nalaze Beograd, Kragujevac, Loznica, Šabac, Smederevo, Novi Sad, Zrenjanin i Sremska Mitrovica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio