Šarene čarape u Subotici

Pojedini Subotičani danas su gradom ponosno prošetali šarene, rasparene čarape. Iako zanimljiva, nije u pitanju nova moda već znak podrške i razumevanja za osobe obolele od Daunovog sindroma. Tim povodom, u prostorijama Kluba za osobe sa invaliditetom i prijatelje „Zvuci srca Subotica“, deca iz Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta, zajedno sa drugarima iz Kluba, organizovali su radionicu „Šarenih čarapa“, u znak obeležavanja Svetskog dana Daunovog sindroma za sve one koji umesto para diploidne telesne ćelije imaju tri pojedinačna hromozoma.

Mi danas šaljemo jednu poruku zajedništva, razumevanja, tolerancije, ljubavi i podrške ali iznad svega šaljemo podršku osobama sa Daunovim sindromom kako bi oni lakše ostvarili svoja prava i lakše se integrisali u društvenu zajednicu. Mislim da svi mi treba da im omogućimo da iskažu svoje potencijale na najbolji mogući način i da svi zajedno radimo na tome kako bi oni imali još kvalitetniji život u našoj društvenoj zajednici. – izjavila je Milanka Kostić, član Gradskog veća Grada Subotica zadužen za oblast obrazovanja i kulture uz dodatak da će Grad i u budućnosti nastaviti vrlo vredno da unapređuje socijalnu i obrazovnu inkluziju kroz razne mehanizme pomoći osobama iz društveno osetljivih grupa.

Za dva i po meseca otkako postoji inkluzivni klub „Zvuci srca Subotica“, osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, prema rečima Suzane Skenderović, predsednice Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, sjajno su se uklopile i snašle u radu i učenju novih zadataka koji su se pred njima našli.

– Tokom tri do četiri sata koliko rade, oni su pokazali i dokazali da zaista imaju komunikaciju sa gostima, da mogu da im požele dobrodošlicu i da ih usluže, pripreme čaj ili kafu, a na taj način najbolje prenose poruku: „Ja to mogu samo mi pruži priliku. – kaže Skenderović, i dodaje da u našem gradu ima dosta poslodavaca koji žele da zaposle osobe sa nekom vrstom smetnji u razvoju, samo je potrebno naći način i kako to zakonski sprovesti u delo.

Zakon o socijalnom preduzetništvu za nas je još uvek novina, a moramo da gledamo i roditelje koji imaju decu sa smetnjama u razvoju, to su sve neki novi putevi koje mi moramo da naučimo i da ih realizujemo. – zaključuje Skenderović.

Danijel Vranešević i Ivana Petković na praksi su u Klubu „Zvuci srca“ gde rade kao konobari i kuvari, posao im ponekada teško pada ali se veoma trude i uče, druže se međusobno i zbog toga su srećni.

Svake godine gledamo na neki drukčiji način obeležiti ovaj dan, senzibilizirati naše učenike prvenstveno da postoje drukčiji ali ne manje vredni, a da se uključimo i mi odrasli. Ovaj prostor je jedno izuzetno mesto i nekako se rodila ta ideja da bi mi sa decom, predstavnicima đačkog parlamenta i naše škole, mogli doći u Klub „Zvuci srca“ i sprijateljiti se sa mladim ljudima koji tu često borave. Prvo smo pokrenuli akciju gde su zaposleni i učenici škole „Matija Gubec“ donosili čarape, a sada se trudimo da ih rasparimo i upakujemo sa jednim malim propratnim tekstom, kako bi ih podelili građanima Subotice da bi nas što bolje primetili i više se senzibirali za nas i udruženje i za ono što radimo. – poručila je Stanislava Stantić Prćić, direktor OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta, uz poruku da trebamo što više biti jedno i da Svetski dan Daunovog sindroma ne obeležavamo samo 21. marta već svih 365 dana u godini.

Đaci i članovi kluba, zajedno sa osobljem iz kluba, direktoricom OŠ „Matija Gubec“ i predstavnicima Grada prošetali su kroz Korzo i delili ove simpatične paketiće kako bi i naši građani prvo bojažljivo, a potom i odvažnije navukli šarene čarape i na taj način podržali sve one koji su deo inkluzije. Vredi napomenuti da su šarene čarape danas nosili i svi oni koji su u klub „Zvuci srca Subotice“ došli da podrže decu sa Daunovim sindromom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio