Skup kolekcionara u Nepkeru

Preko 50 godina “Društva kolekcionara Subotica” dva puta godišnje organizuje svoja okupljanja na kojima ljubitelji numizmatike, filatelije, skupljači značaka, satova i drugih sitnica izlazu svoje kolekcije, prodaju ili kupuju ono za čega se uvek nađe odvojiti deo novca. Broj kolekcionara godinama je rastao, a današnji “84. Skup kolekcionara” u Mađarskom kulturom centru “Nepker” okupio je izlagače iz Mađarske, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi izlaganja i druženja.

Najviše je zastupljena numizmatika, negde oko 30%, onda ima starog oružja, nakita, satova, lepih umetničkih slika, uglavnom sitnijih predmeta jer prostora za veće predmete poput nameštaja ovde nemamo. Unapred je zakupljeno 110 stolova. Na neki način, postali smo poznata turistička atrakcija Subotice jer ovde, i par dana ranije, kolekcionari dolaze sa porodicom, prespavaju, posete izložbu, a potom uživaju u Subotici i Paliću. – kaže Silvester Gerlović, predsednik Društva kolekcionara Subotica i jedan od organizatora.

Sve su to sakupljači koji se između sebe znaju decenijama, među njima postoji uvažavanje, zna se koji predmeti koliko vrede ali svako uvek pokušava da ulovi i neki specijalni primerak za svoju kolekciju.

Posebno velikih rariteta ovde nema, to odlazi u inostranstvo i na strane aukcije, ali dosta toga se ipak može pronaći. Najčešće dolaze Subotičani koji žele da kupe neke stvari za opremanje stana. – poručuje Gerlović i dodaje da skup čine uglavnom penzioneri preko 60 godina, sa kojima često dolaze i unuci na koje je ovaj hobi s ljubavlju prenet.

Društvo je osnovano 1970. godine od strane dr Mihajla Prokeša, numizmatičara i filateliste. U njegovu čast, pre 10 godina ustanovljena je i nagrada za istaknute članove društva.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio