U susret uskršnjim praznicima otvorena je „XVII uskršnja izložba narodnih rukotvorina“

Povodom predstojećih uskršnjih praznika, KUD „Bunjevka“ u saradnji sa udruženjima građana „Bunjevačka kasina“ i „Bunjevački omladinski centar“, danas i sutra, 31. marta i 01. aprila, organizuju „XVII Uskršnju izložbu narodnih rukotvorina“, u vestibilu Gradske kuće Subotica. Tokom sinoćnjeg otvaranja izložbe za posetioce je priređen prigodan kulturno – umetnički program i izbor „najstarijeg uskršnjeg jajeta 2023“. Titula najstarijeg ukrašenog jajeta pripala je Ani Kujundžić koja kaže da je jaje dobila još davne 1960. godine od svoje tetke.

Posebno zadovoljstvo što otvaramo našu 17. izložbu je zbog naših cenjenih izlagača, umetnika i divnih ljudi koji imaju veliki talenat da se bave izradom ovih prelepih stvari, a koji su se odazvali na poziv da učestvuju. – izjavila je Stela Bukvić ispred KUD „Bunjevka“, podsećajući da je prva izložba nastala još 2000. godine.

Ova izložba daje doprinos očuvanju uskršnjih običaja, posebno očuvanju i razvoju tradicionalnih i modernih tehnika farbanja uskršnjih jaja.

Naši stari učili su nas da je uskršnje, šareno jaje simbol Uskrsa, odnosno da je jaje simbol pobede života na smrti. Ovaj izraz sačuvan je od davnina i poslebno se poštuje kod svih hrišćanskih naroda. Nekada su uskršnja jaja farbana u lukovini i bojama raznih biljaka, tako farbana jaja dodatno su se šarala raznim travama, a ima i onih koja su crtana voskom. – istakla je Bukvić uz dodatak da su u poslednjih 100 godina kod Bunjevaca poznata i jaja ukrašena slamom, a ova tehnika izrade postala je prepoznatljiva i jedinstvena u celom svetu.

Prisutno je oko 20 izlagača koji jaja šaraju raznim tehnikama. Izložba je značajna i po tome što smo ove godine obezbedili i izložbu jaja od 28 vrsta ptica čiji je vlasnik Klara Kujundžić iz Male Bosne. – poručila je Tamara Babić, predsednica UG „Bunjevačka kasina“.

Godine 2000. KUD „Bunjevka“ je napravila prvu izložbu i tada je već bilo puno tehnika. Nakon 23 godine sve tehnike se i dalje mogu videti, jako je važno da se jaja u lukovini još uvek rade, a dekupaž tehnika i razne kombinovane tehnike sada su već prava umetnička dela. – zaključuje Kata Kuntić, predsednica KUD „Bunjevka“.

Slavica Zvekanov radi ukrašavanje tehnikom slame za koju kaže da nije teška ali je zahtevna jer iziskuje dugu pripremu i pažljivo savijanje cvetova čiji će oblici ukrašavati uskršnja jaja.

Erika Florek odlučila se da pravi „šlingovana guščija jaja“, a koristi i dekupaž tehniku i salvete. Prema njenim rečima, izrada ovakvih jaja iziskuje dosta strpljenja jer ista prvo moraju da se izbuše, izduvaju, pa tek tada nastupa graviranje i brušenje bušilicom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio