Udruženje „Jedna uz drugu“ već dve godine pomažu sugrađankama u borbi protiv raka dojke

Posle pune dve godine angažovanog rada, Udruženje „Jedna uz drugu“ sabralo je utiske i iznelo ciljeve za naredni period. Preventiva, podrška i saradnja sa ženama koje se trenutno leče ili i dalje bore sa posledicama raka dojke osnovne su aktivnosti koje ovo Udruženje sprovodi, a sve u svrhu borbe protiv ove opake bolesti koja sve više zahvata i mlađu populaciju žena.

Jedan od vrlo bitnih je projekat „Reload“ koji je namenjem ženama iz okolnih naselja, iz prigradskih mesnih zajednica, gde smo mi pokušale da se približimo njima jer smo primetile da u našim delovanjima teško dopiremo do žena koje nisu koncentrisane u gradu. – ističe Milica Pećerić, predsednica Udruženja „Jedna uz drugu“ uz objašnjenje da preko 100 subotičanki godišnje oboli od raka dojke, a da se Udruženju za pomoć obraćaju i žene koje su obolele od nekog drugog oblika ove bolesti iz razloga što svaka od njih uglavnom prolazi kroz sličnu proceduru, a podrška, savetovanje i informacije koje im članice Udruženja pružaju, odnose se na svakoga ko se bori sa karcinomom.

Imamo i fejsbuk i viber grupu sa oko 150 članova gde žene postavljaju najrazličitija pitanja, od samih simptoma i bolova do organizacije prevoza za Kamenicu. Uglavnom se bavimo podrškom, a sve se one uglavnom uključuju u nekom periodu svog obolenja. – kaže Pećerić i napominje da je još uvek teško naterati žene da otvoreno pričaju o bolesti jer ona i dalje predstavlja tabu temu. Žene se često ustručavaju dođu u prostorije udruženja „Jedna uz drugu“ ali kada se na to ipak odvaže, vrlo brzo se opuste a potom i priključe aktivnostima.

Pomaže nam i Dom zdravlja Subotica i odeljenje onkologije subotičke Opšte bolnice koji žene upućuju na nas i tako zajedno činimo tim kako bi svim ženama pružile psihološku, edukativnu i iskustvenu podršku. Kada vidite ženu koja je bolest ostavila iza sebe nekoliko godine, to predstavlja veliko ohrabrenje. – zaključuje Milica Pećerić.

Rak dojke je bolest koja napada ne samo ženu koja je dobila dijagnozu nego i njenu porodicu, roditelje, decu. U svemu tome žena mora pronaći sebe, naći prostor da se bori sa tom bolešću, a da opet ostane stub porodice jer, kako iz udruženja „Jedna uz drugu“ poručuju – bez mame nema porodice. – Baš tako i glasi još jedan od projekata ovog udruženja, „Zdrava majka, zdrava porodica“, to je osnov našeg društva. – poručuje Pećerić.

To je projekat koji se prvi put sprovodi, zajedno sa partenrom „Kolibri“ iz Hajdukova, a deo je Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (RelOaD2) koji finansira Evropska unija a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sve ovo za nas znači da smo se decentralizovali, da smo želeli da odemo u naseljena mesta odakle mislimo da nismo imali članica do sada. Preventiva je najbitnija stvar u realizaciji ličnog zdravstvenog stanja, zato je bitno upoznati se sa skrining programima a tu je udruženje „Jedna uz drugu“ da iznese i donese svoja iskustva. – kaže Gabrijela Agošton, zamenica predsednice Udruženja „Jedna uz drugu“ uz podsećanje da je program tokom prošle godine obuhvatio stručna predavanja i radionice u Hajdujkovu i Čantaviru dok su se za ovu godinu sa programom upoznali žitelji  Kelebije i Bajmoka.

„RelOaD2“ program je aktivan od oktobra prošle godine a završava se 10. aprila. Kruna programa biće zajednička šetnja svih članica Udruženja koja će se održati 31. marta, sa početkom u 17 časova, ispred zgrade Jadrana.

– Pogledaćemo znamenitosti grada, a kasnije se u „Spartaku“ i počastiti zdravim poslasticama koje su pripremile članice Udruženja. – naglašava Agošton i ponosno ističe da je programom obuhvaćena i mogućnost učlanjenja koja je povećala članstvo Udruženja za preko 100 članova, što je i bio jedan od primarnih ciljeva programa.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio