Četiri S više od jednog veka brine o radnicima u Srbiji

Svečanom akademijom koja je održana juče, u beogradskoj MTS dvorani, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) obeležio je veliki jubilej – 120 godina postojanja.

Skupu je, pored članova Veća SSSS, predsednika samostalnih sindikata i Veća na teritoriji i drugih predstavnika sindikalnih organizacija, brojnih gostiju iz privrednog i političkog života i sindikalnih kolega iz inostranstva, prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je, u svom govoru istakao da je Savez ponosan na činjenicu da traje više od jednog veka, da se i dalje sa nesmanjenim entuzijazmom bori za radnike, njihova prava i bolji život.

Istorija sindikalnog organizovanja je istovremeno i istorija privrednog i društvenog razvoja Srbije. Jer, sindikalne organizacije su se i pojavile sa ubrzanijim privrednim razvojem, sa razvojem industrije i zanatstva u Srbiji, novim industrijskim i društvenim odnosima i to kao organizacije koje pokreću akcije i štite svoje članove. Zlatno doba za radnike bile su 60. i 70. godine prošlog veka, kada je, posle ubrzane posleratne izgradnje i obnove zemlje, nivo radničkih prava bio visok, kada je standard bio zadovoljavajući, radno vreme osam sati, kada se brinulo o odmoru i rekreaciji radnika – poručio je Orbović.

Prema njegovim rečima naši preci su, korak po korak osvajali prava, a „nekad je utisak da mi, u 21. veku, idemo unazad, da prava gubimo svakoga dana, sa svakom izmenom ili dopunom zakona“.

Pitanje je, istina, koliko bi tek bila smanjena, da nije bilo sindikata i naše borbe. – naglasio je Orbović. Najnovija moda je uvoz stranih radnika koji rade po 12 i više sati za zaradu manju od minimalne. Otpuštaju se naši radnici koji su u firmama godinama radili. To se uvek i sada zove socijalni damping.

Da li zaista postajemo zemlja raj za strane poslodavce, i pakao za rad i radnike, bilo da su stranci ili domaći? Da li se manipulisanjem brojem onih koji odlaze, pravi alibi, za zamene naših radnika stranim radnicima, koji manje koštaju? Uveren sam da ste čuli za primer 40 radnika, članova našeg sindikata iz sektora ugostiteljstva i turizma, koji su dobili otkaz i istog dana su zamenjeni radnicima uvezenim iz Azije. – rekao je Orbović.

Predsednik SSSS je ukazao da su sa svakim zakonom naša prava manja, sve je više poslodavaca koji koriste ili zloupotrebljavaju fleksibilne oblike rada i koji isplaćuju minimalnu zaradu kao redovnu zaradu, uprkos zakonskom ograničenju. Uz to, da bi se povećala minimalna zarada, poslodavci dobijaju povlastice, pa su tako umanjeni ili ukinuti pojedini doprinosi, koji su išli na teret poslodavca, a svake godine se povećava i neoporezivi deo zarade.

Prekovremeni rad, uglavnom neplaćen i jedan od glavnih razloga za nesreće na radnom mestu, postaje pravilo, a ne izuzetak, pa sve češće dobijamo informacije o nepoštovanju radnog vremena. – rekao je Orbović.

Socijalni dijalog smo smatrali velikim dostignućem i često govorili da on nema alternativu. A on je samo slatki otrov za sindikate, jer, iako sedimo zajedno za stolom i pregovaramo, rešenja i rezultata nema. Mi smo, verujući u dijalog, otupeli oštricu sindikalne borbe. A radnici čekaju nova, bolja rešenja, dostojanstven rad i pristojne zarade. Zato se sistem socijalnog dijaloga mora hitno menjati, sindikati moraju postati ravnopravan partner čije se mišljenje i zahtevi poštuju. U protivnom, mi moramo menjati svoj metod sindikalne borbe. To je i poruka koju nam simbolično šalje slogan današnje akademije – Prošlost je putokaz, budućnost je put. – zaključio je Orbović u svom obraćanju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da građani, uključujući i radnike, svakoga dana žive bolje, ali da, ipak, kako je dodala, nije zadovoljna visinom zarada, niti minimalcem.

Ne verujem da smo mogli da podižemo brže minimalnu zaradu. Da smo to uradili značajno bi skočila siva zona i nezaposlenost”, rekla je Brnabić i dodala da je prosečna plata pre deset godina bila 330 evra, a sada je 718 evra. “Naravno da nismo zadovoljni ovim I treba da radimo još mnogo. Cilj je da do 2026. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra. Na dobrom smo tragu da ostvarimo to. – izjavila je Brnabić i dodala da očekuje da će do kraja ove godine prosečna plata biti oko ili iznad 820 evra.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio