Međunarodni naučni skup „Expres 2023“ danas u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici

Trinaesti po redu Međunarodni naučni skup “Express 2023” održaće se sutra, 21. aprila, u Velikoj većnici Gradske kuće Subotica sa početkom u 9 časova i 30. minuta. Biće to sjajna prilika za diskusiju o eksploataciji obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti koja je za današnje uslove veoma bitna.

Pristigli su naučni radovi iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke i Srbije, a tematika je eksploatacije geotermalne energije, energija sunca i energije vetra. U Srbiji se najviše rasprostire eksploatacija geotermalne energije, posebno deo primene toplotnih pumpi. Za to nisu potrebne posebne dozvole i najprihvatljivije su za građane. – izjavio je Jožef Njerš, organizator skupa koji se ovom tematikom bavi još od 1978. godine.

Prema rečima profesora Njerša, primenjuju se izvori koji preko podzemnih voda transportuju toplotu iz zemlje, a ta voda se potom vraća u isti sloj, to je ono što je jako bitno za očuvanje prirode. Kada je u pitanju eksploatacija iz dubljih slojeva, jedan deo geotermalne eksploatacije primenjuje se na Paliću, u Bečeju i Adi, najviše za punjenje bazena. – Što se tiče eksploatacije energije sunca, to je već malo komplikovanije, doduše naši regulativi i zakoni ne pospešuju i pomažu onoliko koliko bi trebalo. – naglasio je Jožef Njerš uz dodatak da se eksploatacija energije vetra radi najviše u Deliblatu, ali je sa stanovišta investicija, za građane ona neprihvatljivija.

Izlaganja na Međunarodnom naučnom skupu “Express 2023” biće na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio