Održan prvi trening za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Subotici

U Subotici je danas, 24. aprila održan prvi od tri treninga za Nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta.

Cilj treninga je da se predstavnicima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina omogući unapređenje svakodnevnog funkcionisanja tako što će im se pružiti potrebna znanja i praktični načini za obavljanje svakodnevnih zadataka i ovlašćenja i poboljšati razumevanje finansijskih propisa koji se odnose na funkcionisanje nacionalnih saveta. Učesnicima su takođe podeljeni materijali koji će im koristiti u svakodnevnom radu saveta, pružiti im praktične informacije i preporuke za prikupljanja sredstava kroz projekte, ali i razjasniti upravljanje rashodima i finansijsko izveštavanje.

Današnjem treningu su prisustvovali predstavnici Nacionalnih saveta mađarske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, crnogorske, nemačke, poljske i ukrajinske nacionalne manjine. Trening se realizuje u sklopu projektnih aktivnosti „Podrške jačanju vladavine prava u Srbiji“ zajednički finansirane od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ), implementiranih od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), odnosno projekta Zaštita manjina u procesu pristupanja EU (Minority protection for EU accession – MPA) koji realizuje Evropski centar za manjinska pitanja (ECMI) u saradnji sa GIZ i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Trening se sastojao iz prvog dela koji je bio posvećen organizacijskom, i drugog dela posvećenog finansijskom menadžmentu, kao i diskusije koja je imala za cilj da omogući učesnicima da podele konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i dobiju preporuke na koji način da ih prevaziđu. Trening su vodili eksperti iz ove oblasti, uključujući i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ovo je prvi od tri treninga koje sprovodimo zajedno sa kolegama iz GIZ-a. Cilj ovog projekta ide u dva smera, prvi je da mi, kao resorno Ministarstvo, uz podršku eksperata GIZ-a, damo ključne informacije o tome kako funkcionišu nacionalni saveti i kako se mogu menadžerski i finansijski voditi, a drugi smer je da direktno dobijemo informacije o tome šta su potrebe i želje nacionalnih saveta i kako mi možemo dalje unaprediti njihovo delovanje. Da je Ministarstvu stalo do nacionalnih saveta govori i činjenica da smo ove godine uspeli povećati iznos za finansiranje Nacionalnih saveta. Mi smo kuća za nacionalne savete, naša vrata su uvek otvorena za sva pitanja i za sve ono što je u našem domenu delovanja – izjavio je Marin Piuković, posebni savetnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u vladi Republike Srbije, Tomislava Žigmanova.

Naša podrška ogleda se ne samo u tome da pomažemo organizaciji ministarstvu, već u tome da obezbeđujemo i ekspertsku podršku, u ovom slučaju to je Evropski centar za prava manjina. (ECMI) Naš projekat takođe ima za cilj da u sklopu osnovnih prava pomogne unapređenju prava manjina u Republici Srbiji, a ovaj trening je jedna od aktivnosti koju ćemo mi u naredna tri dana podržati. – izjavio je Nikola Ružičić, Savetnik GIZ za projekat “Podrška jačanju vladavini prava u Republici Srbiji”, uz dodatak da je projekat prošle godine pružio podršku kampanji poboljšanja nastupa nacionalnih manjina na popisu 2022. godine.

Mi kroz ekspertsku podrušku podržavamo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ali i pripadnike nacionalnih manjina kao i uopšte Republiku Srbiju u priključivanju EU. Kroz projekat osnažujemo ostvarivanje uslova iz akcionog Plana za nacionalne manjine, naročito poglavlje 23, jer je zaštita nacionalnih manjna jedan od ključnih uslova za ostvarivanje pravne države i fundamentalnih prava. – reči su Ljubice Đorđević, naučnog istraživača u evropskom centru za manjinska pitanja iz Flensburga, Nemačka.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio