Plavo bele boje povezale Fk Spartak i osobe sa autizmom u Subotici – VIDEO

Prvotimci fudbalskog kluba „Spartak Ždrepčeva krv“ udružili su svoje plavo bele boje sa članovima Kluba za osobe sa invaliditetom i prijatelje „Zvuci srca Subotica“ čije su zaštitne boje takođe plava i bela, a u njihovu čast i Gradska kuća u Subotici juče, 2. aprila, po deseti put za redom, bila je osvetljena plavom bojom.

Povod za to je Svetski dan podizanja svesti o autizmu koji se svake godine obeležava 2. aprila, a plava boja simboliše prijateljstva sa osobama sa autizmom. Druženje prvotimaca Spartaka i osoba sa smetnjama u razvoju proteklo je u vedroj atmosferi, svi zajedno razgovarali su i družili se, sladili se plavo belom tortom, a potom svi zajedno, na centralnom trgu kod Gradske kuće pustili su plave balone u znak podrške svim osobama sa autizmom ili imaju neke smetnje u razvoju.

Druženje je dobro prošlo, osetio sam na ovom mestu mnogo ljubavi, momci i devojke su stvarno posebni, bilo je lepo. – rekao je vezni igrač i član prvog tima Spartaka, Aleksa Đurasović nakon druženja sa mladima iz kluba „Zvuci srca“. Njihove zajedničke aktivnosti nastavljaju se i u sredu, 05. aprila kada će jedan od članova kluba za osobe sa invaliditetom, Zdravko Pančić, zajedno uz pomoć fudbalera Spartaka, izvesti prvi udarac na utakmici 29. kola Mocart bet Superlige Srbije između subotičkog Spartaka i beogradske Crvene Zvezde, možda najvažnijoj utakmici u celoj sezoni.

Prvi tim fudbalskog kluba „Spartak Ždrepčeva krv“ došao je da se upozna sa osobama sa različitim smetnjama u razvoju. Ovo je širenje inkluzije i širenje svesti o autizmu i drugim smetnjama u razvoju. Moja poruka je nemojmo da pričamo o autizmu drugog aprila, hajde da pričamo svaki dan, jer roditelji dece sa autizmom se suočavaju sa mnogobrojnim problemima svakoga dana. – istakla je Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Današnjem druženju prisustvovao je i Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite.

Iskoristiću ovu priliku da se u ime lokalne samouprave zahvalim klubu Spartak što je danas bio u Klubu osoba sa invaliditetom „Zvuci srca“ i što su prvotimci ovde i druže se sa članovima gradskog udruženja osoba sa autizmom. Ovo je lepa prilika da se prvotimci druže, pričaju i razgovaraju o aktivnostima ovog kluba. Mi svake godine podržavamo udruženja osoba sa invaliditetom, tako će biti i ove godine. S obzirom da je završen konkurs iz društveno humanitarne oblasti, grad je opredelio 15.000.000 dinara. – istakao je Đukanović dodajući da je Grad Subotica za potrebe gradskog udruženja osoba sa autizomom, iz društveno humanitarne oblasti i oblasti kulture, u toku prošle godine izdvojio 830.000 dinara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio