Traži se pooštravanje kaznenih mera za nesavesne vlasnike pasa zbog sve učestalijih napada na decu!

Dva psa rase belgijski ovčar u sredu, 29. marta napala su i ozledila osmogodišnjeg dečaka koji se sa drugovima igrao na dečjem igralištu. Otac dečaka prijavio je slučaj Komunalnoj miliciji Subotica koja je za njima i tragala ali nije uspela da ih pronađe.

Nakon tačno nedelju dana, u sredu 05. aprila psi za koje se sumnja da su isti počinioci, u vrtiću „Ciciban“ u naselju Ker, napali su još jedno dete, četvorogodišnjeg dečaka koji je zadobio i najozbiljnije povrede, a zabeležen je i još jedan napad ovih životinja na troje dece koja su se vraćala iz škole. Tako je u samo nedelju dana povređeno petoro a napadnuto sedmoro dece od strane, kako se sumnja, vlasničkih pasa. Policija je pokrenula istragu, a psi napadači konačno su juče uhvaćeni i smešteni u azil za pse gde se nalaze na desetodnevnom posmatranju.

Sve je počelo u sredu, 29. marta kada je Nikola Lalić, otac osmogodišnjeg dečaka primio telefonski poziv od svog sina koji mu je kroz plač objasnio da ga je ujeo pas. Dva psa rase belgijski ovčar napala su decu koja su igrala fudbal na igralištu „Kiki“ u naselju Radijalac.

Dva deteta su se sklonila i popela na tobogan ali pas je stigao mog sina, skočio mu na leđa i pokušao da ga ujede za vrat ali je promašio i tri puta ga ujeo za leđa. Nakon toga, odmah sam odvezao dete u Hitnu pomoć, iz Hitne pomoći su me uputili na Dečji dispanzer. Doktori su pregledali dete i napravili izveštaj, a sa tim izveštajem sam otišao u gradsku „Čistoću“ da prijavim slučaj. – kaže Nikola Lalić i dodaje da mu je u „Čistoći“ rečeno da prvo mora otići u Komunalnu policiju. Narednog dana otac je podneo prijavu o napadu psa za kojeg je u tom trenutku pretpostavljao da je lutalica.

U međuvremenu sam preko poznanika i društvenih mreža saznao ko je vlasnik i koji su psi, karakteristični su jer jedan od ta dva psa hramlje na prednju levu šapu. Nakon toga sam dobio službeni zapisnik iz komunalne policije. Trideset i prvog marta sam im poslao mejl u gradsku Upravu i Komunalnu inspekciju gde sam očekivao da mi se javi da li je pas uhvaćen. Postavio sam im i nekoliko pitanja na koja nisam dobio odgovor. Posle toga sam angažovao novinara „LovaLova“ portala kojem sam dao izjavu o slučaju. – priča Nikola Lalić.

Povređeni dečak se sada dobro oseća, a povrede polako prolaze.

Ima tri ujedne rane i četvrtu na ruci, modricu oko lakta i otok koji je zadobio prilikom pada. U početku je bio uplašen i pod stresom ali sad i to prolazi. Još nije imao kontakte sa drugim psima iako ih je pre toga voleo. – kaže Lalić.

Poenta cele ove priče je da sam ja svojim mejlovima i slikama pitao koliko toga još treba da se desi da bi se reagovalo, kao da sam naslućivao da će nešto ovako da se desi. Tri dana, pre jučerašnjeg napada na decu, službe su imale i ime vlasnika i slike pasa, a ključ svega je da su i psi i vlasnik poznati nadležnim službama jer su više puta bežali i skoro mesec dana su na ulici. – priča Lalić i dodaje da je rad službi, tek nakon jučerašnjih napada, ipak dao rezultate jer su psi uhvaćeni a vlasnik je kontaktiran.

U napadima belgijskih ovčara, najviše je povređen četvorogodišnji dečak na kojeg su psi skočili u dvorištu vrtića „Ciciban“.

Dete je sada dobro, oporavlja se, nema psihičkih povreda što je najvažnije. Konstatovane su povreda na glavi, vrh desne ušne školjke, rub desne usne i obraza, desna ruka je izgrižena, leđa sa desne strane i desni deo zadnjice. Dete je, nakon napada zbrinuto u subotičkoj bolnici. Zašto je trebalo toliko vremena da prođe da bi se reagovalo? – postavlja pitanje Stojan Radaković, otac četvorogodišnjeg deteta, inače po struci veterinar.

Na putu od škole do kuće, u naselju Ker napadnute su i tri devojčice.

Psi su išli za jednom ženom, za biciklom, od te žene su krenuli prema deci, uleteli su u decu koja su se razbežala, troje je ujedeno. Posle ih ne neki čovek otpratio do škole odakle su zvale mene. – kaže baka povređenih devojčica, Đurđica Skala.

Povodom ovih slučajeva izjavu je dala i Laura Rajnović, načelnik Komunalne policije Subotica.

Sve prijave koje dođu u službu, naša je obaveza odlukom Grada odnosno odlukom o zoohigijeni da odmah prosledimo JKP „Čistoća – Prihvatilište za pse i mačke“ da oni izađu na teren. Zato uvek naglašavamo da nismo mi ti koji hvatamo pse, mi ćemo izaći na teren ali obično u tom momentu dok mi stignemo tih pasa više nema, pogotovo ako su lutalice. – kaže Laura Rajnović i dodaje da je slučaj ipak drugačiji ukoliko se radi o vlasničkim psima.

Roditelji tvrde, a i vaspitačice su na prepoznavanju rekle da pretpostavljaju da to jesu ti psi. Oni su juče uklonjeni, u prihvatilištu su i biće tamo zbrinuti 10 dana dok se rade pregledi. To je naša zakonska obaveza i to je po nalogu tužioca koji je preuzeo slučaj, a sam slučaj preuzeo je MUP. Optužnica je podignuta, a delo je kvalifikovano kao opšta opasnost. – dodaje načelnica Komunalne policije Subotica.

Lice čiji su psi uhvaćeni, više puta je kažnjavano i ovoga puta on će biti kažnjen ali u domenu naše odluke i onoga što su naša ovlašćenja. – istakla je Rajnović uz objašnjenje da se akcija odnosi na slučaj kada je pas na javnoj površini, bez nadzora za čega se plaća kazna od 8000 dinara po psu, a ukoliko pas nije čipovan i vakcinisam, kazna je još 5000 dinara. Ukoliko se kazna plati u roku od 8 dana, iznosi su upola manji.

Rajnović je u svojoj izjavi naglasila da se pri svakoj prijavi, pas prvo mora uhvatiti kako bi se proverilo da li isti ima potkožni mikročip. Ukoliko čip postoji, proverava se ime vlasnika životinje i tek tada komunalna policija ima pravo da kontaktira vlasnika u vezi odbeglih pasa. Vlasnik na ovaj način može biti kažnjavan nebrojano puta, a ceo proces može se vrteti u krug.

Na evidenciji, od nove godine do ovoga momenta, imamo preko 90 ujeda. Sve je stvar odgovornosti tj neodgovornosti vlasnika, nijedan pas ne bi završio na ulici da imamo odgovorne vlasnike. – poručuje Laura Rajnović, načelnik Komunalne milicije Subotica.

Povodom napada u vrtiću „Ciciban“, oglasio se i Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost“.

Dva psa su prošla ispod ograde, došli u dvorište vrtića i napali su dvoje dece koji su bili u grupi sa vaspitačem. Događaj se desio iznenada, jedno dete je ugriženo, dobro se oseća, pružena mu je sva zaštita i nega. Imali smo dosta sreće jer su odmah reagovale vaspitačice i dva nepoznata mladića koji su oterali pse. Apelujem na naše zakonodavstvo da se kaznene mere, kada su u pitanju ovakvi prekršaju, pooštre. Najviše nas boli to što će ovaj događaj ostaviti trajne traume na psihičko stanje dece. – izjavio je Vojnić.

Naslovna foto: facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio