Uhvaćen pas koji je pre nekoliko dana napao i ugrizao dečaka u Subotici

U sredu 29. marta, u naselju Radijalac na igralištu za decu „Kiki“, pas rase „belgijski ovčar“ napao je osmogodišnjeg dečaka i pritom mu naneo povrede, tri ugriza na leđima.

Slučajni prolaznik našao se u blizini pa je psa uspeo da otera, a ubrzo potom, došao je i dečakov otac koji je dete odveo u Dečji dispanzer, Službu za zdravstvenu zaštitu žena i dece gde je mališanu pružena prva pomoć. Ceo incident prijavljen je i Komunalnoj policiji Subotica, a dečakov otac, Nikola Lalić, obratio se i redakciji portala “LovaLova” kako bi ispričao celu priču.

Slučaj se dogodio u sredu 29. marta oko 15 časova. Dete je posle škole došlo kući, a potom otišlo napolje na igralište da se igra. Deca, drugari iz škole, igrali su fudbal kada je pas skočio i napao moje dete. Oko pola tri me je sin nazvao i kroz plač rekao da su ga napali psi. Na svu sreću bio sam u Subotici pa sam se odmah pojavio na igralištu. Potom smo otišli u Hitnu pomoć odakle su nas uputili u Dečji dispanzer gde je dete pregledano. Još pri dolasku u Hitnu pomoć pozvao sam Komunalnu policiju koja mi je rekla da sutra dan dođem u Gradsku kuću i dam izjavu. Pre toga sam otišao u JKP „Čistoća i zelenilo“ gde su mi rekli da bez službenog zapisnika Komunalne policije oni ne mogu ništa. Sutradan sam otišao u Komunalnu policiju, dao izjavu i pokazao im slike pasa, pošto su u pitanju dva psa koja se kreću u paru, oba rase „malinoa, belgijski ovčar“.  U međuvremenu sam preko društvenih mreža saznao ko je vlasnik pasa, ljudi koji drže azile za pse već su upoznati sam tim životinjama. Prošlo je nekoliko dana, a psi su još uvek na ulici, još uvek se mogu videti kako slobodno, sami šetaju po gradu. Po sinu koji  je osam godina primećujem da je pod stresom i da je uplašen. Ti psi su rase belgijski ovčar, rasa koja se koristi u službene svrhe, a to nije naivna stvar. – kaže za portal „LovaLova“ Nikola Lalić, otac osmogodišnjeg, povređenog dečaka.

Suština nije u tome da li ću ja nekoga da tužim ili neću, suština je da su ti psi još uvek na slobodi. Da sam ja povredio nekog psa, oglasila bi se sva društva za zaštitu životinja. Smatram da prava psa ne mogu biti ispred prava deteta. Moj cilj je da se taj pas skloni sa ulice trajno jer je, u poslednjih mesec dana, on 20 dana na slobodi, bez vlasnika, i nije u pitanju samo jedan pas već su to dva belgijska ovčara koja su uvek u paru. Nisam nikakav mrzitelj životinja već smatram da se prava deteta moraju znati. Subotica nije veliki grad i ne mogu da verujem da je potrebno ovoliko vremena da prođe, a da niko ne reaguje. Zaslužujem da znam da li je pas nađen i da li je sklonjen s ulice. – poručuje Lalić.

Tim povodom, u ponedeljak 3. aprila u 17 časova i 9 minuta, pismenim putem smo se obratili Komunalnoj policiji Subotica kako bi dobili odgovore na pitanja o ovom incidentu, a i o načinu držanja vlasničkih pasa i odgovornosti svakog vlasnika prema svojoj životinji.

Prema nezvaničnim informacijama, danas, 5. aprila, isti psi ponovo su napali decu u tri odvojena napada. Jedan od napada desio se u dvorištu vrtića u naselju Ker. Deca su zbrinuta i ukazana im je pomoć, a roditelji zahtevaju odgovore. U toku večeri, 05. aprila, subotički MUP oglasio se saopštenjem za javnost u kojem se navodi da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom intervencijom, identifikovali i pronašli vlasnika pasa koji su danas u jednom subotičkom naselju napali decu. MUP navodi da se sumnja kako su psi pedesetdevetogodišnjeg Subotičanina bili neadekvatno obezbeđeni usled čega su uspeli da pobegnu i u dvorištu jednog predškolskog objekta napadnu četvorogodišnje dete.

Nakon ovoga u blizini centra grada, lakše su povredili i troje dece koja su se vraćala iz škole. Komunalni milicioneri i radnici azila pronašli su pse i oduzeli od vlasnika. Protiv osumnjičenog, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, policija će podneti krivičnu prijavu za izazivanje opšte opasnosti.

LovaLova internet radio i portal kao društveno odgovorna kompanija pokušaće u narednom periodu da uloži energiju kako bismo zajedničkim snagama sa institucijama zaduženim za ovakve slučajeve došli do rešenja nakon čega bi subotička deca bez bojazni od napada pasa provodila vreme na igralištima i ulicama Subotice.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio