Završena rekonstrukcija zgrade u kojoj je živeo nekadašnji gradonačelnik Subotice Karolj Biro

Karolj Biro bio je gradonačelnik Subotice od 1902. do 1918. godine, a radovi na adaptaciji, rekonstrukciji i restauraciji fasade njegove kuće koja se nalazi u ulici Braća Radića privedeni su kraju. Grad je za ovaj projekat izdvojio 15.000.000. dinara, a u planu je i postavljanje spomen ploče kako bi prolaznici i turisti koji posete Suboticu spoznali vrednost i značaj ove istorijske građevine.

Ovaj objekat je sa jedne strane jedna od najljepših građevina u Subotici, zgrada je projektovana od strane Titusa Mačkovića, možda najpoznatijeg arhitekte u istoriji Subotice. Zgrada je projektovana 1897. godine po nalogu Karolja Biroa koji tada još nije bio gradonačelnik. Radovi na rekonstrukciji zgrade su simbolički počeli 15. septembra prošle godine, na tačno 110 godina od kada je gradonačelnik Karolj Biro predao na upotrebu Gradsku kuću i istog popodneva zgrade koje obeležavaju Palić – vodotoranj, muzički paviljon, ženski štrand i Veliku terasu. – izjavio je Balint Pastor, predsednik Skupoštine grada Subotica uz podsećanje da je zgrada od 2015. godine bila ograđena kada se srušio balkon, a ovim renoviranjem i ulica je postala bezbedna za pešake, pa građani, između ostalog, sada mogu da uživaju u lepoti objekta.

Na ovaj način se odužujemo gradotvorcu Karolju Birou, jer je zgrada danas dom od 16 stanova, a nekada je on sam tu živeo sa svojom porodicom i poslugom. – naglasio je Pastor.

Predsednik Skupštine Grada Subotica podsetio je i na podatak da je ovaj, po njemu najbolji gradonačelnik u istoriji Subotice, i pored svega što je učinio za grad, preminuo u bedi i nemaštini, u jednoj sobi koja mu je ostavljena nakon posleratne nacionalizacije, u veoma teškim uslovima, bez penzije.

Kuća Karolja Biroa izrađena je, po nalogu arhitekte Titusa Mačkovića, od veštačkog kamena, a projektovana je u stilu neogotike i istoricizma, za razliku od Gradske kuće koja je rađena u stilu secesije i predstavljala je, za ono vreme, najmoderniji trend.

Uprava Grada stavila je rekonstruisanu zgradu pod svoje starateljstvo, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, jer je objekat, iako privatna svojina, ujedno i od velikog istorijskog značaja. Želja Grada je i da prvi deo Ulice Braće Radić, od biblioteke do Ulice Maksima Gorkog nosi ime upravo po Karolju Birou, ali je prvo na redu projekat imenovanja ulica koje za sada nemaju ime.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio