Završeni radovi u fazama 6 i 7 na proširenju u smeru ulaska u Srbiju za putnički saobraćaj na graničnom prelazu Horgoš

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je da su završeni radovi na graničnom prelazu Horgoš, u fazama 6 i 7, koji obuhvataju proširenje i dogradnju u smeru ulaska u Srbiju za putnički saobraćaj, i to 45 dana pre roka. Radovi u fazi 6 počeli su 28. januara, a obuhvatili su proširenje na zelenom pojasu na površini od 6.000 kvadratnih metara.

Izgrađeno je šest novih kontrolnih objekata i četiri kolovozne trake, dve za autobuski saobraćaj i dve za putničke automobile. Radovi u okviru faze 7, na površini od 18.000 kvadratnih metara, počeli su 31. januara, a obuhvatili su rehabilitaciju postojećeg kolovoza i izgradnju novih kontrolnih objekata. Prema rečima ministra, urađena je kompletna rekonstrukcija terminala i izrada novih šest asfaltnih traka sa šest novih kontrolnih objekata. Projektom je bilo predviđeno da radovi u ove dve faze traju 110 dana, međutim izvedeni su za 65 dana, odnosno 45 dana pre roka, na zahtev korisnika zbog predstojećih uskršnjih praznika. Ministar Vesić napomenuo je da je Horgoš najfrekventniji granični prelaz, na kojem su se, posebno u vreme praznika, stvarale velike gužve, i dodao da će obnova i dogradnja ovog prelaza omogućiti da ljudi brže prolaze i da ne čekaju na granici po nekoliko sati.

Uz to, kako bismo dodatno rasteretili ovaj prelaz, nedavno sam sa svojim mađarskim kolegom Janošem Lazarom razgovarao o proširenju graničnog prelaza Kelebija, ali i Bački breg, koji nam je posebno važan zbog brze saobraćajnice koju ćemo graditi od granice sa Mađarskom do granice sa Rumunijom. – dodao je Vesić. Rok za završetak svih radova na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš je septembar ove godine.

 

Rekonstrukcijom i proširenjem prelaza sa 16 na 24 saobraćajne trake, kapaciteti protoka će se povećati za 50 odsto, a pored radova na terminalu i samom ulazu i izlazu iz zemlje, projekat obuhvata i radove na prilaznom delu auto-puta, za koje je nadležno JP „Putevi Srbije”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio