U Zvečanu povređeno 52 Srba, Vučić poručuje da se mirno protestuje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je juče danas u Zvečanu tokom intervencije Kfora povređeno 52 Srba, od kojih troje teže, i da su zbrinuti u KBC Kosovska Mitrovica.

Vučić je rekao da je najteže povređen Dragiša Galjak (50) koji je upucan sa dva metka od strane albanskih specijalaca, da je operisan i da su se lekari borili za njegov život, a da je sada na intenzivoj nezi. Predsednik je istakao da KFOR uprkos garancijama nije zaštitio Srbe i sprečio nelegalno preuzimanje opština na severu Kosmeta. Vučić je rekao da je u poslednja tri dana svako mogao da razume šta se sprema, kao i želju Kurtija da dođe do velikih sukoba između Srba i NATO-a, a da on kaže da to nema nikakve veze sa njim. Vučić je predočio da su se Srbi sa severa Kosmeta juče okupili da bi iskazali nezadovoljstvo nelegalnim preuzimanjem lokalnih samouprava. Sačekali su ih vojnici Kfora, bodljikava žica i takozvani gradonačelnici opština, naglasio je predsednik i objasnio da su dva vozila Rosu ostala okružena Srbima, koji nisu sprovodili nikakvo nasilje nad njima. Prema njegovim rečima, Srbi su predložili Kforu da on zameni specijalce i da preuzme objekte opština, a da se lažni gradonačelnici povuku, što je Kfor odbio i ultimativno zatražio od Srba da propuste vozila „kosovske policije“. Kako Srbi na to nisu pristali, Kfor je krenuo u akciju pri čemu su vojnici počeli da udaraju okupljene, među kojima su bili i srpski politički predstavnici Dragiša Milović, Goran Rakić i Igor Simić, rekao je Vučić.

On je dodao da je pripadnik Rosu, a ne pripadnik Kfora, ispalio više hitaca u pravcu Srba koji su se povlačili i da je sa dva metka pogodio Dragišu Galjka, nakon čega kreće odgovor Srba kamenicama i na druge načine. Vučić je uputio molbu Srbima na Kosmetu da ne ulaze u sukob s NATO vojnicima, jer je to ono što Kurti najviše želi, već da protestuju na miran način, baš kao što su i do sada.

Kad se na miran način suprotstavljate albanskom okupatoru, tada niko ne može da vas pokori. – poručio je predsednik.

Vučić je precizirao da je u sukobima povređen 41 pripadnik Kfora, najviše iz mađarskog i italijanskog kontigenta, od kojih su trojica teže, pri čemu je izrazio nadu da niko od njih nije životno ugrožen. Istim povodom, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je, na prijemu povodom Dana srpske diplomatije, da je Srbija prijateljska država i otvorena prema svima koji, zajedno sa nama, drže do mira, saradnje i obostranog uvažavanja.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da obezbedi poštovanje svih dogovora koje smo do sada postigli, a ne da, uz jednu retoričku osudu onoga što radi Priština, ostaje ovakva, nova situacija u koju su oni doveli srpski narod. Zaštitite srpski narod na Kosovu i Metohiji, to vam je obaveza po svim rezolucijama i deklaracijama međunarodnih organizacija. – naglasio je prvi potpredsednik Vlade.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio