Akcija doniranja matičnih ćelija u Subotici pod nazivom „LeoRota“

„Rotarakt klub“ Subotica u saradnji sa Opštom bolnicom Subotica, u sklopu velike državne akcije, organizuje akciju doniranja matičnih ćelija, odnosno upisivanja u registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, pod nazivom „LeoRota“. Akcija se organizuje u subotu 13. maja od 10 do 13 časova na Trgu Slobode, kod Narodnog pozorišta Subotica.

Akcija je osmišljena od organizacije „Rotarak klub“ Subotica, cilj akcije je povećanje broja davalaca u registar nacionalnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, a akcija je osmišljena jer smo uočili veoma mali broj ljudi u registru, nedovoljan za potrebe koje imamo. Akcija se sprovodi u vidu uzorkovanja krvi građana Subotice koji su voljni da pomognu. Pozivamo sve građane koji su voljni da dođu. – poručuje Sara Lebović predsednik Rotarakt kluba Subotica i organizator akcije, uz napomenu da trenutno u registru matičnih ćelija ima oko 13.500 davalaca, a optimalna brojka je oko 100.000 kako bi svaka obolela osoba imala mogućnost lečenja u Srbiji, jer bi tada don bio iz Srbije i ne bi se morao čekati iz inostranstva.

Pod organizacijom instituta za transfuziju Republike Srbije i „Rotarakta“ organizuje se dobrovoljna akcija za populaciju uzrasta od 18 do 45 godina sa ciljem da se poveća broj upisanih građana u registar matičnih ćelija. Opšta bolnica Subotica je prepoznala ovu akciju kao jednu dobru akciju i zajedno sa odeljenjem za transfuziju će izaći u subotu 13. maja, od 10 do 13 časova gde ćemo našim sugrađanima, dobrovoljnim davaocima krvi, pomoći da se upišu u nacionalni registar. – kaže Goran Bićanin pomoćnik direktora za menadžment Opšte bolnice Subotica.

Ovakve akcije već su sprovedene u 10-tak gradova Srbije, u Novom Sadu, Beogradu, Šabac, a Subotica će biti drugi grad po veličini u Vojvodini gde će se ova akcija sprovesti. Podršku akciji daje i Institut za transfuziju Republike Srbije i Udruženje pacijenata obolelih od leukemije „Leuka“.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio