Akva park na Paliću se daje u zakup – završetak radova jun mesec

Odbornici Skupštine Grada Subotica juče su održali 35. redovnu sednicu gradskog parlamenta na čijem se dnevnom redu našlo 17 tačaka.

Najviše pažnje privukla je Odluka vezana za načinu i postupak davanja u zakup Akva parka i drugih objekata u nadležnosti doo Park Palić. Ovom odlukom donete su pravne pretpostavke za upravljanje objektima koje su u nadležnosti “Park Palić” doo, od kojih je najznačajniji Akva park, čija se izgradnja privodi kraju.

Paralelno sa završetkom građevinskih radova stvorićemo i pravne pretpostavke za stavljanje u funkciju Akva parka kada se građevinski radovi završe, a za to je neophodno da imamo pravnu konstrukciju za davalje u zakup. Akva park i drugi objekti koji su u nadležnosti moći se se dati u zakup na period od najduže 15 godina, na taj način imaćemo zatvorenu pravnu konstrukciju i finansijsku konstrukciju ne samo za izdavanje Akva parka već i za upravljanje tim objektima “Parka Palić”, a to su Velika terasa – Pivnica i javni toaleti. – istakao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotica.

Ovaj projekat je od strane Miroslava Milojevića, predsednika Pokreta građanske Subotice nazvan “Najkoruptivnijim programom u Subotici u poslednjih nekoliko decenija”. “Ako se zakupnina određuje po metodologiji da se uložena budžetska sredstva i povrate, po tim uslovima neće biti zakupca jer bi zakupnina bila enormna, ako se izda jeftnije onda je evidentan ogroman gubitak na projektu Akva parka. Ako je vrednost Akva parka 1.500.000.000. dinara, to je 12.800.000 evra, tako bi objekat na godišnjem nivou morao da bude izdat za 900.000 evra, a mesečno to bi bilo 75.000 evra.” – naglasio je Milojević u svom izlaganju.

Zamenik gradonačelnika Subotice, Imre Kern izjavio je da je pokretanje Akva parka dobra zamisao jer će povećati turističku ponudu Subotice i Palića.

Cena ulaznice će morati da bude takva da bude dostupna građanima, a ne kao cena ulaza za ovakve objekte u zapadno evropkim zemljama ili čak i Mađarskoj. Još treba reći da će Akva park raditi, ne 60 dana, nego 365 dana jer ima mnogo sadržaja u zatvorenom delu. Ova Odluka je dobro rešenje jer daje mogućnost da se pokrene korišćenje akva parka čim bude bio gotov. Opasno za gradski budžet bilo bi kada bi Javno preduzeće upravljalo sa objektom zato što ako posluje sa gubitkom, po obavezi mora da uskoči Grad. Mi to ne želimo nego želimo da dovedemo adekvatnog operatora. – istakao je Kern.

Prema skupštinskoj odluci, početna, odnosno najniža visina zakupnine po kojoj se poslovni prostor može dati u zakup je mesečna procenjena tržišna visina zakupnine koja se utvrđuje posebnim aktom Skupštine Grada Subotica. Odluka o načinu i postupku davanja u zakup Akva parka i drugih objekata u nadležnosti doo Park Palić izglasana je sa 57 glasova “za”, 4 glasa “protiv”, dok uzdržanih nije bilo.

Na skupštinskoj sednici donete su i izmene i dopune osnivačkih akata za 10 gradskih Ustanova kulture.

U Beogradu smo se uspeli dogovoriti sa ministarkom kulture i prema pravnom shvatanju tog ministarstva i dok se ne izmeni zakon o kulturi što je u toku, po tom pravnom stavu svi nacionalni savet imaju pravo da delegiraju po jednog člana u one ustanove kulture koje su ti nacionalni savet proglasili za ustanove od posebnog značaja i na taj način smo nakon više mesečnih razgovora i pregovora i ovo rešili i tako stvorili pretpostavke za izmenu i dopunu osnivačkih akata gradskih ustanova kulture. – izjavio je Balint Pastog, predsednik Skupštine grada Subotica.

Odbornici su usvojili i Odluku o izradi Plana generalne regulacije za naselje “Donji Tavankut” čiji je rok za izradu 12 meseci.

Ovim se stvaraju pretpostavke za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture i cilj je racionalnije korišćenje građevinskog zemljišta i očuvanje poljoprivrednog zemljišta. Donji Tavankut poseduje plan detaljne regulacije iz 2014. godine koji se staviti van pravne snage kada se, za godinu dana, bude izradio ovaj plan generalne regulacije. – rekao je Pastor.

Na sednici su utvrđeni i ovogodišnji dobitnici priznanja “dr Ferenc Bodrogvari.

Ovogodišnji dobitnici nagrade dr Ferenc Bodrogvari su, po odluci Skupštine grada, Kornel Mandić – umetnik keramike, Matej Abraham – diplomirani muzičar i Danijela Stankić – nastavnica likovne kulture. – izjavio je Pastor i dodao da će priznanja biti uručena 22. juna, na rođendan naučnika dr Ferenca Bodrogvarija.

 

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio