„Borba za veća i bolja prava radnika mora da se vodi svakodnevno“ – Ljubisav Orbović

Borba za veća i bolja prava ubuduće mora da se vodi svakodnevno, u svakoj sindikalnoj organizaciji, firmi, opštini, u svakom gradu u Srbiji, i to mnogo energičnije i snažnije. – poručio je predsednik Saveza samostalnh sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, uz dodatak da svaki pojedinac, ukoliko hoće bolji život i veća radnička i sindikalna prava, mora da se izbori za to za sebe i da bude solidaran kada su u pitanju prava njegovog kolege.

Borba koja je vođena proteklih 130 godina dala je bolja i veća prava, ali ona nisu ni blizu onima koje mi tražimo, moraju da budu veća i moraju da budu bolja. Govore nam stalno o budućnosti i da dolaze roboti i veštačka inteligencija, da će da se gube radna mesta i u narednih 10 godina izgubi više od 60 odsto radnih mesta. Gde će radnici? – zapitao je Orbović i dodao da su plate povećane, kao i minimalna zarada, ali da to nije dovoljno jer, “kako se povećavaju plate tako rastu i cene, pa rast cena postaje veći od povećanja plata”. Orbović je naglasio i da se u poslednje vreme dešava to da u Srbiji sve više dolaze radnici iz inostranstva, da niko nije protiv toga, već upozorava na posledice toga za domaće radnike.

Dovode se radnici iz drugih zemalja, mi nismo protiv toga, naprotiv, uvek smo bili otvorena zemlja, ali smo protiv toga da se manipuliše i dovode radnici na niže plate, da naši radnici gube radna mesta, a da se oni zaposle na njihova mesta u istom danu. – izjavio je predsednik Saveza samostalnh sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, a prenosi Savez samostalnih sindikata Grada Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio