Crkvena i seoska slava u Novom Žedniku u nedelju 4. juna

U nedelju, 4. juna, u Novom Žedniku će se obeležiti crkvena i seoska slava – Silazak Svetog Duha na Apostole (Trojice). Sveta liturgija u nedelju počinje u staroj crkvi u 9 časova.

Tim praznikom, počinje i čitav niz manifestacija, sportskog i kulturnog karaktera, koje će se odvijati tokom sledećih nekoliko nedelja. U nedelju, na sam dan seoske slave, predviđen je dolazak Episkopa koji će osveštati krstove koji će zatim biti podignuti na kupole nove crkve koja je u izgradnji. Izgradnja novog hrama se uz pomoć darodavaca, ali i samih meštana polako privodi kraju i jedan od najvažnijih događaja je upravo podizanje osveštanih krstova na kupole. Doček Episkopa ispred nove crkve je u 17 časova i 30 minuta nakon čega sledi osveštavanje, kratka beseda i samo postavljanje krstova na svoja mesta.

Takođe, još jedan važan čin će se dogoditi, a to je primopredaja kumstva tj. izbor novog crkvenog kuma. Nakon toga, za sve pristune je organizovana večera, a program će biti upotpunjen nastupom Baje Malog Knindže. Uprava srpske pravoslavne Crkvene opštine i parohije čantavirske u Novom Žedniku poziva narod Božiji da prisustvuje ovim događajima i sa radošću ga očekuje.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio