Najavljene mnoge novine u građevinarstvu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić najavio je, prilikom otvaranja Prvog stručnog simpozijuma o energetskoj efikasnosti zgrada na Zapadnom Balkanu i u regionu, da će izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji uneti mnogo novina u ovu oblast u našoj zemlji.

Vesić je, govoreći na ovom skupu u Beogradu, naglasio da je veoma važno da se razgovara o ovom problemu i da se razmene iskustva jer se Balkan ne može pohvaliti energetskom efikasnošću. On je, predstavljajući izmene i dopune pomenutog zakona, objasnio da se prva novina odnosi na uvođenje „energetskog pasoša”, koji će morati da imaju sve nove zgrade. Zgrade koje se budu gradile nakon usvajanja izmena i dopuna, kako je preneo, moraće da imaju ovaj pasoš jer stanovi neće moći ni da se kupuju ni da se prodaju ukoliko investitor, odnosno zgrada, ne poseduje ovaj dokument. Prema njegovim rečima, za stare stambene zgrade postoje tri roka – prvi je od tri godine za zgrade gde je vlasnik država, koja će imati obavezu da u tom periodu pribavi sertifikate o energetskom svojstvu svake zgrade. Za poslovne zgrade, banke i slično rok je pet godina, a za stambene zgrade deset godina, pri čemu sertifikate neće pribavljati stanari, već lokalna samouprava, objasnio je ministar uz podsetnik da je uvedena obaveza da sve zgrade, privatne i državne, od preko 10.000 kvadrata, moraju da imaju sertifikate zelene gradnje. Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da je ušteda energije prioritet, te da su dešavanja u Ukrajini napravila veliki potres na globalnom tržištu i najveću energetsku krizu do sada.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš naglasio je da je energetska efikasnost zgrada prioritet i na regionalnom i na globalnom nivou i da energetska efikasnost može znatno da umanji troškove domaćinstva, ali i emisiju ugljen-dioksida, pri čemu svakako doprinosi smanjenju zagađenja vazduha i unapređenju javnog zdravlja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio