Prekinuti protesti poljoprivrednika

Nakon pet dana protesta zamljoradnika i stočara koji su širom zemlje, pa i u našem gradu traktorima blokirali puteve, u Vladi Republike Srbije juče. 20. maja održani su pregovori između predstavnika poljoprivrednika i zvaničnika Vlade na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finansija Sinišom Malim.

Protesti poljoprivrednika i blokade saobraćajnica završeni su nakon ispunjenja većine zahteva, iako ratari nisu u potpunosti zadovoljni.

Na sastanku je dogovoreno da se na ime akcize za 100 litara goriva u novcu isplati poljoprivrednicima 6.000 dinara i još 3.000 dinara, pa će ukupne subvencije po hektaru biti 18.000 dinara, umesto prethodnih 9000 dinara i važiće za najviše 20 hektara, a ne za 100 kako su poljoprivrednici prvobitno zahtevali. Cena pšenice koju država kupuje biće na nivou berzanske, a naknada za odvodnjavanje biće umanjena za 50%, dok će sledeće godine biti potpuno ukinuta.

Kada su u pitanju premije za mleko, one će umesto 15 dinara biti 19 dinara po litru, a uvešće se i prelevman za polutvrde sireve koji će iznositi 300 dinara po kilogramu.

Kako javljaju beogradski mediji, regres za krave će po grlu takođe biti povećan, sa 30.000 dinara na 40.000 dinara.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio