Rezultat poslovanja PIO fonda za 2022. godinu najbolji u poslednjoj deceniji

Završni račun Republičkog fonda PIO za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine pokazuje da je po finansijskim pokazateljima ovo najbolja poslovna godina u poslednjoj deceniji. Rezultat poslovanja Fonda za 2022. godinu je budžetski suficit od 5,178 milijardi dinara. – kaže Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO.

Ovo je značajan suficit u odnosu na prethodne godine, kada se Fond vrlo često suočavao sa budžetskim deficitom. Naročito kada se ima u vidu da je u januaru 2022. izvršeno usklađivanje penzija za 5,5 odsto, a potom i vanredno usklađivanje penzija od devet procenata. Takođe je svim korisnicima Fonda isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Za usklađivanje penzija u prethodnoj godini, od ukupno skoro 15 procenata, i za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, Fond nije imao nikakve dodatne dotacije iz republičkog budžeta. Od isplate aprilskih penzija u maju Fond nije povlačio dodatna sredstva od države za isplatu penzija za kategoriju zaposlenih do kraja godine.” – dodaje Ognjenović. Pozitivna kretanja u finansijama Fonda PIO nastavljena su i u 2023. godini i za prva četiri meseca ove godine naplaćeno je 11,0 milijardi dinara više od planiranog (5%). “U odnosu na isti period 2022. naplaćeno je 21,3 milijardi dinara više prihoda (10,2%). Dobar trend naplate doprinosa se nastavlja, što znači da nam je ekonomija u stabilnom stanju, broj zaposlenih se povećava, kao i njihove zarade. Efekat ovakvih kretanja za penzionere je taj da su penzije uvećane u dvocifrenom procentu, što je potvrda odgovornog zalaganja države da se standard najstarijih poboljša. – naglašava Ognjenović.

U isto vreme, direkcija Republičkog fonda PIO potpisala je Sporazum o saradnji sa preduzećem za proizvodnju i trgovinu „Tehnomanija“ doo, čime se ta kompanija uključila u projekat Penzionerske kartice. Ovim sporazumom uspostavlja se saradnja koja će omogućiti penzionerima da uz Penzionersku karticu u Tehnomaniji ostvaruju dodatne pogodnosti od čak 20 % na sve proizvde iz asortimana, osim na one koji su već na popustu i na kojima je označena konačna cena. Direktor Fonda PIO, Relja Ognjenović dodao je da se do sada 620.000 penzionera prijavilo za “pentionerske kartice” i ujedno je podsetio da svi ugovori koji su potpisani sa društveno odgovornim kompanijama startuju od 1. oktobra kada počinje primena penzionerskih kartica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio