Saopštenje Zavoda za javno zdravlje povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti

Zavod za javno zdravlje Subotica izdao je danas  09. maja saopštenje povodom „Međunarodnog dana fizičke aktivnosti“ – 10. maja.

Naime Svetska zdravstvena organizacija je pre dvadeset jednu godinu pokrenula inicijativu obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti koje za cilj ima promociju fizičke aktivnosti kod dece i mladih jer doprinosi sveukupnom razvoju mlade osobe, podjednako fizičkom i mentalnom razvoju. Cilj je da mladi u procesu odrastanja usvoje fizičku aktivnost kao važan deo svakodnevnog života. Koncept fizičke aktivnosti podrazumeva svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije i uključuje aktivnosti u slobodno vreme, kao i fizičke aktivnosti u toku obavljanja poslova u kući i na poslu. Nedostatak fizičke aktivnosti je prepoznat kao vodeći faktor rizika za hronične nezarazne bolesti, a osobe koje su fizički neaktivne imaju 20-30% veći rizik od prevremene smrti u poređenju sa osobama koje su fizički aktivne. Procenjuje se da je u svetu fizička neaktivnost odgovorna za četvrtinu slučajeva raka dojke, raka debelog creva i šećerne bolesti, te za oko trećinu slučajeva bolesti srca. Posebno brine trend smanjenja fizičke aktivnosti u populaciji mladih koji uglavnom vreme provode uz računar, mobilne telefone, tablete i TV.

Statistike pokazuju da je u Evropi samo trećina mladih fizički aktivna prema preporukama za dobro zdravlje. Istraživanje u Srbiji pokazuje da deca i odrasli nemaju preporučeni nivo fizičke aktivnosti. Deca u proseku provode 4,8 sati nedeljno u bavljenju fizičkim aktivnostima. Nešto više od dve trećine dece uzrasta 5-14 godina se u slobodno vreme najmanje jednom nedeljno bavi fizičkim aktivnostima tako da se zadišu i oznoje, značajno više dečaci (70,9%) nego devojčice (66%). U uzrastu od 7 do 14 godina se beleži smanjenje procenta dece koja se makar jednom nedeljno bave sportom i rekreativnim aktivnostima van škole u odnosu na 2013. godinu (sa 82,3% na 71,5%). Isto istraživanje je pokazalo da odrasli sede u proseku 4,7 sati dnevno, a ekscesivni sedentarni stil (7 i više sati sedenja dnevno) je imalo 23% odraslih stanovnika Srbije. U izvođenju aerobnih aktivnosti (fitnes, sport, rekreacija ili vožnja bicikla) barem 150 minuta nedeljno je učestvovalo samo 11% odraslih uzrasta 18-64 godine, više muškaraca (14,4%). Svakodnevno je hodalo u kontinuitetu bar 10 minuta 75,2% odraslih, a vozilo bicikl bar 10 minuta 9% stanovnika i to značajno više u Vojvodini (23,5%). Stoga iz Zavoda za javno zdravlje Subotice poručuju da je fizička aktivnost dece značajna za fiziološki rast i razvoj, izgradnju koštanog tkiva i dobru funkciju svih organa čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti u odraslom životnom dobu. Fizička aktivnost kod dece i mladih povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Zato je važno ograničiti vreme koje deca provede na sedentarni način. Važno je ukazati da fizička aktivnost doprinosi kontroli nivoa masnoća u krvi, sprečavanju stvaranja ateroma u krvnim sudovima, u prevenciji i terapiji povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti, šećerne bolesti i depresije. Za dobro zdravlje se preporučuje odraslima najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.

Vežbanje je lek i kao svaki lek ima svoju dozu i količinu, učestalost uzimanja, oblik i trajanje. Da bi ostvarila svoje puno dejstvo fizička aktivnost treba da bude individualno dozirаna i kontrolisana.

Ako do sada niste bili aktivni preporuka je da sa lepšim danima ovog proleća krenete postepeno, jer naglo i preterano opterećenje može da naškodi vašem zdravlju. Postepeno produžavajte vreme aktivnosti i opterećenje. Fizička aktivnost treba da bude raznovrsna jer time aktivirate različite grupe mišića. Kombinujte vežbe izdržljivosti, fleksibilnosti, snage i ravnoteže. Potrudite se da što više slobodnog vremena provodite napolju i budete fizički aktivni. Prošetajte do posla ili zajedno sa decom vozite bicikl, igrajte stoni tenis, basket ili badminton u prirodi ili na pesku. Budite fizički aktivni jer je to pravi izbor za zdrav život. – poručuje prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, načelnica Centra za promociju zdravlja Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio