Sindikat traži da minimalac od juna bude 50.000 din

Pregovori o povećanu minimalne zarade izmedju poslodavaca, sindikata i države nastavljaju se danas pod uslovom da se razgovara o povećanju za drugi deo ove godine – najavio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Sekretar veća SSSS Zoran Mihajlović juče je rekao za agenciju Beta da će u nastavku pregovora o povećanju minimalne cene rada, taj sindikat tražiti da se ona poveća za drugu polovinu godine, umesto da se pregovara za 2024, a ako tako ne bude, napustiće sastanak. Razgovori su počeli pošto je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) doneta odluka da se započnu pregovori o povećanju minmalca za drugu polovinu ove godine jer za pregovore za 2024. još nije vreme. Mihajlović je rekao da je to jedinstven stav SSSS i sindikata UGS „Nezavisnost“ i da sindikati traže da se minimalna cena rada sa 40.000 dinara poveća od 1. jula ove godine na 50.000 dinara, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

U slučaju da ne bude prihvaćen naš zahtev i napustimo sastanak, SES će morati ponovo da zaseda i saopšti kakvu je odluku doneo, povodom početka pregovora o minimalcu – rekao je Mihajlović.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbje Nebojša Atanacković rekao je da kao zastupnik privrednika „mora da sluša i levu i desnu stranu“, odnosno i one koji su za povećanje minimalca, ali i one koji posluju sa teškoćama i protive se tome, jer su, kako je rekao, svi podjednako članovi Unije, prenosi Beta.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio