Nastavlja se štrajk poljoprivrednika

Štrajk poljoprivrednika koji je otpočeo u utorak 16. maja, pre svega zbog nezadovoljstva zemljoradnika i stočara uslovima po kojima se njihov rad i proizvodi vrednuju, nastavlja se jer, kako kažu, od Vlade Republike Srbije do sada nisu dobili nikakav odgovor. Danas je bio blokiran podvožnjak kod Nove opštine, a u najavi je i blokada raskrsnice kod hotela Patrija.

Počećemo radikalnije blokade, jednostavno naši zahtevi nisu ni dalje prihvaćeni, niti nas je neko zvao na razgovor, niti smo dobili dopis od Vlade Republike Srbije. Danas su puno radikalnije počele da se rade blokade i proširenja. Poljoprivrednici iz Male Bosne, Verušića, Kelebije, Đurđina, Šupljaka, Malih Pijaca, 46 traktora je danas u gradu, i u Žedniku ima 30 traktora. Štrajkuje se i po ostalim gradovima, Požarevcu, Pančevu, Šapcu, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Adi i Molu, poljoprivrednici su izašli da se radikalizuju i da se blokade šire. U najavi je još blokada, a postoji i mogućnost njihovih proširenja. Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, masnovno ćemo krenuti ka Beogradu. – poručuje Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice.

Da podsetimo, poljoprivrednici su, prema Matkovićevim rečima, od Vlade Republike Srbije zatražili usvajanje osam zahteva – formiranje najniža cena otkupa mleka 78 din + PDV, da subvencije po hektaru budu 300 eura i da se ukine ograničenje do 20 hektara,  i vrati ograničenje do 100 ha kako je nekada bilo, da premija za mleko da bude minimalno 20 din/l, da se uvede referentna ratarska cena odnosno da se izjednači berza u Budimpešti i u Parizu, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz EU i CEFTA sporazuma, dizel gorivo bez akcize za poljoprivredu, podizanje regresa za mlečne krave, sa 25.000 na 40.000 dinara i ukidanje naknade za odvodnjavanje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio