Subotica se kandidovala za „Evropski grad sporta“ 2024. godine

Grad Subotica danas, 19. maja zvanično je podnela kandidaturu da u narednoj, 2024. godini postane Evropska prestonica sporta, a tim povodom ovih dana u našem gradu boravili su i članovi komisije, predstavnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta, ACES Europe, koji su obišli mnogo sportske klubove. Kandidatura se boduje na osnovu 12 kriterijuma, a kroz par nedelja biće poznato i da li će subotički sportisti uneti zastavu Srbije u Evropski parlament u Briselu.

Grad Subotica je moderni grad evropskog šarma ali sa druge strane, Subotica je bogata sa mnogo tradicija, bogatstvo naročito volimo da ističemo u multikulturalnosti, i različitosti grada. – istakao je Bakić uz dodatak da Subotica nosi i epitet “grada sporta”, i to ističe sa pravom jer su subotički sportisti prisutni na svim velikim takmičenjima i osvajaju veliki broj medalja.

Iza lepih reči krije se bogata tradicija, jedan predani rad generacije sportskih radnika koji su iznedrili veliki broj evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona. – rekao je Bakić koji je citirao i Lajoša Vermeša, začetnika Palićkih sportskih igara, rekavši da “sport more biti deo svakodnevnice svakog čoveka”, a u Subotici on to zaista i jeste.

– Srazmerno veličini grada, mi imamo veliki broj aktivnih sportista, rekreativaca i dece koja se bave sportom. Lokalna samouprava će i u budućnosti nastaviti da ulaže u sportsku infrastrukturu, u sportske klubove kako bismo još više mladih uključili u taj čarobni svet sporta, zdravog života, kako bi smo ih sklonili sa ulica, iz zadimljenih kafića i klubova, i pokazali im prave vrednosti zdravog života i prave vrednosti našega grada. – zaključio je Bakić uz zahvalnost svim sportistima Subotice su najveći ambasadori našeg grada.

– Videli smo da sport ima veliku vrednost za vaše upravljanje gradom. Zaključili smo da je Subotica grad koji je fantastičan u svakom smislu te reči, čak ste i u mogućnosti da radite sportove na vodi, na jezeru. Biti grad sporta znači da od 1. januara do kraja godine treba da ste posvećeni sportu, ne samo sportisti nego svi građani koji sportom treba da se bave 365 dana u godini. Sport nije bitan samo za šampione, ono što nas zanima kao Evropski komitet jeste da se građani sportom bave i u svrhu zdravlja i zdravog života. – rekao je predsednik Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe) Đan Franko Lupateli uz dodatak da do sada 3500 gradova imao ovo zvanje, što je ujedno i pokazatelj da se svaki euro kada se uloži u sport, vraća se kao 7 eura ušteđenih kada su u pitanju zdravstveni troškovi.

Prema njegovoj oceni, sport je jako bitan za mlade ali i kao aktivnost za stariju populaciju. Sa druge strane sve investicije koje su vezane za sportske događaje koje bi se radile ako bi naš grad postao evropska prestonica sporta, donele bi veliki priohod kada je u pitanju turizam i kretanje u turizmu u samom gradu.

Ove godine Glazgov je evropska prestonica sporta, postoje razne vrste kategorija a Subotica može da se kandiduje jer upada u grupu od 25.000 do 500.000 staniovnika. Ocenjujemo sport kroz nekoliko faktora, kulturu, socijalnu inkluziju i mnoge druge. Sportisti su samo jedan procenat populacije, a naša ideja je da u sportu ne učestvuju samo sportisti, već sci građani. Grad koji se prijavi, mora da ispunjava 12 kriterijuma na koje dobija 100 bodova, ako želi da prođe kandidaturu, mora da ima iznad 75. bodova, a ocenjuju se klubovim, investicije, organizacija i mnogo faktora. – izjavio je Hugo Alonso, generalni sekretar ACES Europe uz napomenu da će se za par nedelja znati da li će Subotica postati Evropski grad sporta za sledeću godinu.

Ukoliko Subotica dobije ovo zvanje, ući će u privilegovani krug sporta sa više od 3500 opština širom sveta. Za sada se širom evrope kandidovalo više od 30 gradova, a prema Alonsovim rečima, ceo program nije takmičarskog karaktera, već su u pitanju prestiž i priznanje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio