Trodnevna žalost u Srbiji od petka 05. maja zbog tragedije u OŠ „Vladimir Ribnikar“ u Beogradu

Povodom tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu, prilikom koje je 13.-godišnji đak škole, K.K., hicima iz očevog pištonja usmrtio osmoro dece i pripadnik obezbeđenja škole, Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić saopštio je juče da je Vlada Srbije donela odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji čitave Srbije počevši od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. majem.

U pucnjavi je povređeno i šestoro dece i jedan nastavnik, koji su hospitalizovani. Ružić je na vanrednoj konferenciji u Vladi Srbije, koja je počela minutom ćutanja, rekao da je nastava u poslepodnevnoj smeni juče otkazana, kao i da će nastava danas u svim školama na teritoriji Srbije početi minutom ćutanja.

U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji. – rekao je Ružić i poručio da decu roditeljima niko ne može da vrati.

Ministar je istakao da je učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar”, K. K. izvršio „bestijalni čin prvi put u Srbiji”. Prema njegovim rečima, u školi je funkcionisao video-nadzor, pripadnik obezbeđenja, koji je tragično izgubio život na dužnosti, bio je prisutan, a takođe je bio prisutan i školski policajac. Ružić je saopštio da su tim psihologa i ljudi iz obrazovnog sistema pozvani kako bi se učenicima, zaposlenima i roditeljima pružila adekvatna podrška u traumatičnom periodu koji sledi.

Evidentan je kancerogeni, poguban uticaj interneta i video-igrica, i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja. – naglasio je ministar.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila je juče da su nastavnica i jedna učenica, koje su povređene u pucnjavi, u teškom stanju, a dodala je i da su dva dečaka sa povredama donjih ekstremiteta u Tiršovoj stabilno, a devojčica sa prostrelnom ranom i povredom glave je kritično jer je oštećenje veliko. Ona je precizirala da je u Urgentnom centru zbrinuto troje dece – devojčica sa povredama trbuha koja nema povreda unutrašnjih organa i stabilno je, dečak sa povredom noge je na ortopediji, dok je još jedan dečak najteže povređen. On ima prostreljen grudni koš, vrat, i kičmu, dok nastavnica ima povrede karlice i ruku. Grujičić je istakla da je ovo njeno najstrašnije iskustvo kao lekara i čoveka za 40 godina karijere.

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić rekao je da je Kosta K. (13) planirao unapred ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koju je želeo da ubije. Milić je naveo da je osumnjičeni maloletnik pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba, a motiv, kako je dodao, i dalje nije poznat. On je istakao da je za 25 godina, koliko radi u MUP-u, bio na hiljade uviđaja, ali da je ovo nezapamćen zločin. Prema dosad prikupljenim informacijama, osumnjičeni je mesec dana planirao ovaj zločin, precizirao je načelnik Policijske uprave za grad Beograd i pokazao skicu koja je pronađena kod uhapšenog, kao i spisak učenika. Prema njegovim rečima, K. K. je imao spisak dece koju je planirao da likvidira, sam je radio plan ulaza i izlaza u školu i odredio je prioritetne mete, koga će i iz kog razreda da likvidira. K. K. je mesec dana planirao ovo izvršenje, a vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo ga u školu sa četiri Molotovljeva koktela.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da je uhapšen otac dečaka K. K. i da će u ovom slučaju biti preduzete sve zakonom propisane mere.

Ono što do sada imamo od prikupljenog saznanja jeste da je otac izvršioca ovog teškog dela uhapšen, oba pištolja koja su nađena – i u rancu i pištolj koji je predmet izvršenja krivičnog dela imali su legalne dozvole i u njegovom su vlasništvu, pri čemu on tvrdi da je oružje bilo zaključano. – saopštio je Gašić rekavši da otac K. K. ima više komada oružja, izdatih 2016. i 2017. godine, da su ta oružja bila zaključana pod šifrom, a da je K. K očigledno imao šifru od sefa i na taj način došao u posed dva pištolja i tri puna okvira sa po 15 metaka, koji su nađeni pored ispaljenih čaura i onih metaka koji su ostali u samom oružju.

Vlada Republike Srbije saopštila je da je Institut za mentalno zdravlje u Beogradu, u cilju podrške porodicama stradalih u jučerašnjem događaju, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije – 063/8681-757 i 063/8682-217. Telefoni će biti dostupni, a stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz instituta za mentalno zdravlje. Takođe, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je ona potrebna. Telefon koji je dostupan na Klinici za psihijatriju za telefonsku podršku je 066/8300-854, a za zakazivanje 011/3662-124 i 063/310-723.

Trodnevna žalost u celoj zemlji biće obeležena spuštanjem zastave na pola jarbola, uz odgovarajuće osvetljenje noću, odavanje pošte minutom ćutanja i medijskim informisanjem. Kazne za nepoštovanja mera mogu biti između 50.000 i 200.000 dinara. Sve radiodifuzne i novinarsko-izdavačke organizacije moraju da emituju odluku o proglašenju dana žalosti i da obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede. Tokom dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio