24 godine od bitke na Košarama

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je sinoć, kao izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja 24-godišnjice bitke na Košarama.

Vučević je u obraćanju prisutnima, u Narodnom pozorištu u Beogradu, istakao da je međunarodni pravni poredak od 1945. godine do danas zasnovan na temelju Povelje UN, koja se svodi na to da je članicama UN zabranjena upotreba rata za rešavanje konflikta, osim u slučaju samoodbrane protiv oružanog napada ili ako tako odluči Savet bezbednosti UN, te da to obavezuje sve članice UN. On je ukazao na to da Savezna Republika Jugoslavija nije napala NATO pakt 1999. godine, niti je izvršila agresiju na bilo koju članicu Ujedinjenih nacija, pa u tom kontekstu mogućnost da se protiv naše zemlje povede rat na bazi principa samoodbrane pravno ne može da stoji.

Kreatori naše tadašnje nesreće neće da sagledaju jedinu istinu – da je na primeru SR Jugoslavije 1999. godine pogaženo međunarodno javno pravo i da se principi međunarodnog javnog poretka moraju poštovati uvek i svugde, a ne selektivno i samo tada kada to pojedinim silama odgovara. – rekao je potpredsednik Vlade.

Vučević je istakao da su se heroji sa Košara preselili u večnost i udžbenike, ali da ostaju molitve da se ovakvo stradanje nikome i nigde ne ponovi. Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu. Borbe na Košarama trajale su 67 dana, do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio