Gradski muzej Subotica obaveštava sve građane da će u sredu, 05. jula sa početkom u 18 časova ova ustanova organizovati otvaranje izložbe knjiga, dokumentacije i likovnih dela pod nazivom “Kolekcija Duranci” koja je sačinjena iz zbirki Gradskog muzeja Subotica, Savremene galerije Subotica i Gradske biblioteke Subotica.

Izložbu će otvoriti Ljubica Vuković Dulić i Kristina Mandić Sarka, istoričarke umetnosti. Bela Duranci, počasni građanin Subotice, dobitnik nagrade Pro urbe, i tri puta nagrade “dr Ferenc Bodrogvari”, kao i mnogih drugih značajnih nagrada, bio je prvi diplomirani istoričar umetnosti subotičkog Gradskog muzeja, ali i grada. U Gradskom muzeju Subotica je bio zaposlen od 1959. do 1975, a u periodu od 1969–1971. je bio i u funkciji direktora. Bilo je to vreme kada je muzej bio okrenut savremenim umetnicima, što će se promeniti nastankom i radom savremene galerije Likovni susret. Duranci je potom, od 1980. do odlaska u penziju 1984, bio zaposlen u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica, ali njegov rad sa savremenim umetnicima nije prestajao. O tome svedoči i njegova kolekcija likovnih dela. Bela Duranci bi 5. jula ove godine slavio devedeset i drugi rođendan, preminuo je 1. jula 2021.

Prisećamo ga se ovom izložbom čiji cilj je da ga prikaže kao donatora koji je svoju kolekciju i stručnu biblioteku poklonio gradu, tačnije njenim ustanovama kulture: Savremenoj galeriji Subotica i Gradskom muzeju Subotica, te Gradskoj biblioteci Subotica. Izložba stavlja u fokus darodavstvo kao tradiciju u Subotici dužu od jednog veka, čije delotvorno egzistiranje pokazuje rezultate u sferi istraživanja, ali i u oblikovanju kolektivnoj svesti o zavičajnoj baštini koja uvek ima i univerzalnu tačku poimanja. – poručuju iz Gradskog muzeja Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio