Brnabić i Plenković u Subotici zbog Hrvatske kuće

Suboticu su u petak 23. juna posetili premijerka Republike Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji su se sastali sa predsednicom Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji Jasnom Vojnić i predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim na svečanom otvorenju Hrvatskog doma – Matice u Subotici, u ulici Laze mamužića 22.

Brnabić je u razgovoru sa premijerom Hrvatske istakla da su odnosi Srbije i Hrvatske izuzetno važni, s obzirom na značaj dve zemlje u ovom delu Evrope, a ukazala je i na značaj Subotice koja je poznata po svom multirulturalnom duhu i evro šarmu.

Srbija smatra da su odnosi sa Hrvetskom veoma važni i iskreno je zainteresovana za razvijanje sveukupnih odnosa i unapređenja uzajamno korisne saradnje. Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, mnogo toga nam je zajedničko, i lepog i ružnog i još uvek nas opterećuju teške posledice zajedničke istorije što je neretko dovodilo do zahlađenja odnosa koje se uvek prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica. – rekla je Brnabić uz dodatak da je to i razlog zbog čega je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio da će naša zemlja raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom u nadi da ćemo sve dati da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba na bazi evropskih vrednosti što bi doprinelo daljem prosperitetu čitavog regiona.

Verujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje reševanju otvorenih pitanja naše dve zemlje koja su otvorena više decenija. – istakla je Brnabić uz nadu de će ovakve posete doprineti unapređenju položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Brnabić je ukazala i na važnost Hrvatske kuće – Matice koja će biti središte tri institucije Hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačke ustabnove Hrvatska Riječ.

Hrvatska kuća ne samo da će služiti kao centar za promociju hrvatske kulture i umetnositi već će biti mesto susreta ove dve zemlje. – zaključila je Brnabić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je izneo stav da je otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji i da su unapređenju bilateralnih odnosa i njihovoj trenutnoj dinamici doprinele uloge potpredsednice Vlade Hrvatske Anje Šimprage i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova.

Vlada Republike Hrvatske je sa zadovoljstvom finansirala ovaj projekat u potpunosti jer smo na taj način postavili Hrvatsku Kuću – Maticu, koja će biti važno mesto okupljanja Hrvata u Vojvodini i Srbiji. Siguran sam da će ona pridonijeti vašim dosadašnjim aktivnostima i da će biti bitna za dalje negovanje hrvatskog identiteta u Srbiji. – rekao je Plenković.

Mi smo i danas na sastanku u Subotici govorili o svim temama i pitanjima koja su otvorena, od pitanja nestalih, granica, procesuiranja ratnih zločina i šteta što opterećuje naše odnose desetlijećima ali smo otvorili i aktuelna pitanja unapređenja gospodarske suradnje, unapređenju saobraćajne infrastrukture i iskoraka na području stabilnosti na jugositoku Evrope i procesu evrointegracija. – rekao je Plenković uz dodatak da Hrvatska gleda sa optimizmom na evropski put svih susednih država, pa i Srbije.

Današnjem susretu prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, a u delegaciji Hrvatske bili su potpredsednica Vlade Anja Šimpraga, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuks.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio