Država će pomoći obnovu svake kuće oštećene u poplavama

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da će država pomoći obnovu svake kuće oštećene u poplavama koje su nedavno zadesile Srbiju, i poručio da je država tu za svoje građane i da ima novca za tu namenu.

Mali je, prilikom obilaska poplavljenih domaćinstava i područja na teritoriji opštine Lazarevac, pohvalio ovu lokalnu samoupravu za brzu reakciju, kao i za to što je opštinska komisija efikasno popisala svu štetu, tako da država zna koliko novca treba da isplati i na koji način da pomogne ljudima. Država će dati sve od sebe da ovaj novac uplati što pre, naglasio je potpredsednik Vlade i dodao da to isto važi i za sva mesta širom Srbije. Prema njegovim rečima, u Lazarevcu je poplava zahvatila 64 stambena objekta, od čega u Mesnoj zajednici Junkovac 24, od kojih je sedam kuća bilo potpuno pod vodom. Mali je apelovao na sve opštine da angažuju svoje komisije i kapacitete i pošalju popisanu štetu kako bi Vlada donela odluku i što pre isplatila novac.

Svaka kuća koja je oštećena biće obnovljena. Takođe, to važi i za sve oštećene plastenike i za stoku koja je uginula, pri čemu sve što treba da uradimo, to ćemo i učiniti. – istakao je ministar i ponovio da je država tu i želi da čuje koji su problemi i da zna kako da reaguje kada su ovakve situacije u pitanju.

Vlada je uvećala iznose državne pomoći za svih pet kategorija oštećenja nastalih u poplavama – prva kategorija oštećenja uvećana je sa 120.000 na 200.000 dinara, druga kategorija sa 200.000 na 300.000 dinara, treća sa 250.000 na 400.000 dinara, četvrta sa 350.000 na 500.000 dinara, i za petu kategoriju oštećenja naknada je uvećana sa 600.000 na 800.000 dinara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio