Gradonačelnik Bakić dočekao ambasadora Izraela Jahela Vilana

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, 13. juna sa ambasadorom Izraela u Republici Srbiji, Jahelom Vilanom kojem je tokom razgovora predočio privredne, turističke, obrazovne i kulturne potencijale Subotice i Palića, prezentovana je privredna zona Mali Bajmok i Slobodna zona Subotica kao i nekoliko razvojnih projekata. Ono oko čega su se zvaničnici usaglasili jesu težnja ka zajedničkim interesima i kvalitetna saradnja, ali su izrečena i neslaganja oko pitanja Kosova.

Predstavili smo sve one posebnosti grada Subotice zbog kojih dolaze strani investitori, ulažu u ovaj grad i otvaraju nova radna mesta. Objasnili smo da je Subotica višenacionalna sredina i da ona poseduje specifičnost po čemu je prepoznata, a tu su tolerancija i zajednički suživot pripadnika više od 20 nacija. – izjavio je Bakić istakavši da je Jevrejska zajednica u Subotici prisutna od druge polovine 18 veka i da je dala veliki doprinos razvoju i napretku našeg grada.

Lokalna samouprava će uvek biti tu da pruži podršku i da pomogne sve što je vezano za interese jevrejske zajednice u očuvanju njihovih tradicija, običaja, kulture i vere. – naglasio je Bakić.

U toku sastanka najavljena je potreba za još većom saradnjom preduzeća na teritoriji regionalne privredne komore severnobačkog upravnog okruga.

U 2022. godini naša preduzeće ostvarila su robnu razmenu od 6,6 miliona dolara što je 210,1% više nego u 2021. godine, a u robnoj razmeni na državnom nivou to je učešće od 0,2%. Subotica je imala veliki privredni razvoj prethodnih godina zahvaljujući izvanrednom političkom i ekonomskom ambijentu. – istakao je Stevan Bakić.

Krajem marta 2018. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban su otvorili rekonstruisanu sinagogu. Po pitanju rekonstrukcije spoljašnosti izdvojena su sredstva republike, pokrajine i grada kao i donacije, a po pitanju uređenja unutrašnjosti, ona je urađena sredstvima Republike Mađarske. Tom prilikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić je napomenuo da će u životu jevrejske zajednice kao i ostalih građana Subotice, sinagoga biti mesto molitve, učenja i okupljanja. – podsetio je Bakić.

U svom obraćanju gradonačelnik Subotice izrazio je žaljenje zbog, kako kaže, priznavanja jednostrano proglašene države “Kosovo” od strane države Izrael.

Osećam žaljenje najviše zbog istorijske povezanosti dva naroda izraelskog i srpskog, gde su često puta delili tragičnu sudbinu, naročito u Drugom svetskom ratu, ali zbog budućnosti mi moramo tražiti one oblasti gde imamo zajedničke interese. – poručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Ambasadoru Izraela u Republici Srbiji, Jahelu Vilanu ovo je prva zvanična poseta Subotici, a najveći utisak na njega ostavila je naša, 120 godina stara sinagoga.

Sinagoga je veoma važna jer je ona veliki simbol povezanosti dva naroda, Jevreja i Srba. Ta povezanost je veoma važna i za privlačenje turista i investitora jer tamo gde se osećate lepo i prijatno, tamo ćete radije i doći. – izjavio je Vinal dodavši da su polja vodosnabdevanja, ekonomije i turizma polja na kojima će se raditi kada je u pitanju dalja saradnja.

Foto: Stevan Bakić/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio