Kako što bezbednije prebroditi predstojeće leto i tople dane.

Zavod za javno zdravlje Subotica i Centar za promociju zdravlja savetuju kako da što bezbednije prebrodimo predstojeće leto i tople dane.

Normalan, zdrav, fiziološki odgovor organizma u vreme toplih letnjih dana podrazumeva aktiviranje mehanizama za odbranu od pregrejavanja, povećava se odavanje toplote iz tela i istovremeno se smanjuje stvaranje toplote u telu. Povećano odavanje toplote iz tela se ostvaruje znojenjem, širenjem krvnih sudova kože, konvekcijom putem strujanja vazduha ili u vodi, zračenjem sa površine tela i kondukcijom sa direktnim kontaktom sa drugim hladnijim predmetima. Smanjeno stvaranje toplote u telu se ostvaruje smanjenim unosom određene hrane, jer se toplota stvara i za vreme metabolizma hranjivih materija, kao i smanjenim fizičkim aktivnostima u najtoplijem delu dana pošto kontrakcija telesnih i skeletnih mišića stvara toplotu u telu. U tom smislu pomažemo svom organizmu tako što vodimo računa o načinu oblačenja, kada i kako se krećemo na otvorenom, kada i kako održavamo fizičku aktivnost, zatim određenim načinom ishrane i unosom određene tečnosti, uz dovoljno noćnog sna u prilagođenom boravišnom prostoru.

Na osnovu poznavanja najvažnijih fizioloških odgovora na vremenske uslove u toku toplih letnjih dana mogu se preporučiti određena pravila ponašanja, pre svega slojevito oblačenje, lagani prirodni materijali, pokrivanje izloženih delova kože, ograničenje kretanja na otvorenom jer treba izbegavati direktno sunce od 10 do 17 časova kada god je to moguće, a kada nije obavezna je pravilna zaštita glave, očiju i kože na otvorenom. Takođe način ishrane ppotrebno je prilagoditi potrebama osobe u letnjoj sezoni. Mediteranski tip ishrane se svakako preporučuje, što znači sveže povrće i voće, riba, posna mesa, jogurt, kefir, kiselo mleko, maslinovo ulje, integralne žitarice.

Neophodan je i ravnomeran unos tečnosti tokom dana, usklađen sa gubitkom tečnosti iz organizma. Najmanje je za zdrave, odrasle, prosečne osobe 6-8 čaša kvalitetne vode i pored vode korisna je ne gazirana mineralna voda, mlaki ne zaslađeni čajevi i limunada sa malo meda. U potpunosti treba isključiti energetska pića, gazirane i industrijske sokove. Kafu i alkohol strogo ograničiti pošto imaju svojstvo diuretika, odnosno povećavaju izlučivanje tečnosti iz organizma. Fizičku aktivnost najbolje je organizovati u jutarnjim i predvečernjim satima, veoma je korisno u prirodi ili parkovima.

Za psihičko i za fizičko zdravlje korisna je šetnja posle kiše, pošto je tada povoljniji odnos pozitivnih i negativnih jona u vazduhu, zatim obezbediti dovoljno kvalitetnog noćnog sna, u boravišnom prostoru sa odgovarajućom mikroklimom, preporučuju se kvalitetan ležaj, odgovarajući jastuk, prekrivač, kao i čista pamučna posteljina. Klima uređaje servisirati i koristiti pravilno, ali i veoma racionalno i što ređe.

Posebno osetljive grupe ljudi na uticaj visokih temperatura su bebe, mala deca, starije osobe, žene u posebnim periodima života, osobe sa mentalnim poremećajima, psihijatrijski bolesnici i osobe obolele od hroničnih bolesti pre svega srca i krvnih sudova i od bolesti disajnih organa. – poručuje dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje Subotica.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio