Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice

Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice, danas 16. juna održana je u subotičkoj Sinagogi. Zvaničnici grada i predstavnici jevrejske opštine položili su vence na Spomenik stradalim Jevrejima, izrazili duboko žaljenje i preneli poruku da se holokaust iz Drugog svetskog rata više nikada ne sme ponoviti.

Sećamo se naših sugrađana, Jevreja koji su 1944. godine iz ovoga grada izneti, istrgnuti iz tkiva, iz njegovog pulsiranja i više se nikada nisu vratili. Jevrejska zajednica Subotice se od toga nikada nije oporavila, grad verovatno jeste ali Jevrejska zajednica danas broji 250 članova u odnosu na 4000 koliko je bilo 1944. godine. – istakao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine Subotica uz naglasak da se od 4000 deportovanih Jevreja, nakon Drugog svetskog rata u Suboticu vratilo svega 1000 nevinih, dok je njih 3000 stradalo.

Ono što je važno da se kaže, i sada i svakom prilikom, je da bitno da prenesemo poruku prošlosti za budućnost, a budućnost su naša deca. Pitanje je uperiti prstom u nekoga, dati mu priču o tome da on nije privatljiv, da govorimo protiv njega zbog toga što je različit od nas samo je jedna laka reč, a sve je počelo od reči. Taj reč je dovela do toga što se da se danas sećamo, okupljamo i postavljamo vence kako bi sačuvali sećanje na njih i to je jedna velika opomena za sve nas, naročiti za sledeću generaciju. – naglasio je Sabadoš.

Ne može se dovoljno naglasti da diskriminatorska stvaranja mržnje, kreiranje slike neprijatelja na početku može poslužiti kao jeftin i efikasan politički alat ali se se međutim veoma brzo otme iz domena fraza i vodi u tragediju. Zato od takvih ponašanja treba da se ogradimo, da ih jasno i glasno osudimo i da se protiv njih borimo jer su posledice stravične. Naši sugrađani su bili žigosani, proganjani i ubijani. To su Subotičani koji su prvo lišeni dostojanstva, imovine, a na kraju i života. Za njima je ostala velika praznina. – izjavio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotica uz dodatak da nam ostaje da čuvamo sećanja na njih i uvek ćemo znati ceniti sve duhovne i materijalne vrednosti kojima su doprineli društvenom, ekonomskom i kulturnom razvoju Subotice.

Sve što je vredno nezavisno od toga ko ga je stvorio, treba da bude zajedničko blago, s pažnjom zaštićen sastavni deo naše zajedničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti za nova pokolenja, a takva je subotička Sinagoga, remek delo secesije. – rekao je Pastor.

Gradonačelnik Subotice istakao je na komemoraciji da su Jevreji bili osuđeni na potpuno fizičko uništenje.

U holokaustu, genocidu nad Jevrejima, koji su počinili nacistička Nemačka i njeni saradnici širom okupirane Evrope tokom Drugog svetskog rata na najzverski način, samo zato što su bili Jevreji, ubijeno je više od 6.000.000 nevinih ljudi. Posle Drugog svetskog rata, u razorenu zemlju, postepeno su se vraćali preživeli subotički Jevreji. Usled velikih migracija njihov broj je tokom vremena nastavio da se smanjuje. Zahvaljujući onima koji su ostali u gradu od zaborava je sačuvana jevrejska tradicija, običaji, vera i kultura. Srbi i Jevreji stajali su u istom stroju za gubilište i od ruku istih dželata ubijani su u istim logorima. – podsetio je Bakić uz dodatak da će Grad uvek pružati podršku jevrejskoj zajedici.

Holokaust više nikada ne sme da se ponovi. Na nama i budućim generacijama je da pamtimo i negujemo sećanje na žrtve i klanjamo se senima stradalih subotičkih Jevreja, ali i senima svih onih koji su stradali samo zato što su bili druge vere i nacije i što su stali u odbranu svog nacionalnog ponosa. – zaključio je Bakić u svom govoru.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio