Na pragu otkrića leka protiv karcinoma

„Derivatizacija steroidnih hormona čoveka“ u prvi mah može da se učini kao nerazumljiva i nebitna stvar, ali ovaj naučni rad uskoro bi mogao postati najbitnije otkriće u istoriji čovečanstva. Naime, zahvaljujući mladom naučniku iz Srbije sigurno i bezbedno izlečenje od karcinoma, neškodljivo po organizam, uskoro bi moglo postati realnost.

Vidak Raičević, doktorant prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu saradnik je na katedri za organsku hemiju i radi na intenzivnom istraživanju na lečenju karcinoma. Njegov rad temelji se na steroidnim hormonima čoveka, a prema njegovim rečima, u pitanju je stvaranje molekula koji će da služe kao „trojanski konj“ jer će za zadatak imati zbunjivanje ćelija karcinoma. Ti molekuli imaće sposobnost da ugroze loše, kancerogene ćelije ali i da budu bezopasni za zdrave ćelije organizma. Raičević kaže da je to važno jer svako dejstvo na zdrave ćelije izaziva nus pojave, a idelano sredstvo i „sveti gral medicinske hemije“ predstavlja lek koji je efikasan, a koji za uzvrat ne stvara nus pojave.

Za svoj naučni rad, ovaj mladi doktorant dobitnik je nagrade Matice srpske ali kako kaže, put od molekula do stvaranja leka traje dugo jer veoma mali procenat lekova dolazi iz univerzitetskih centara. Mnogo veća količina, oko 80%, stvara se u farmaceutskim kompanijama koje imaju više novca, sredstava i kadra za organizaciju svih potrebnih istraživanja. Raičević kaže da, u saradnji sa Institutom za onkologiju Vojvodine i Srbije, univerzitet ima uvid u efekat na izolovane ćelije karcinoma što predstavlja sjajan prvi korak ali i nedovoljno za dalju proceduru koja ipak iziskuje veća finansijska sredstava. Nadamo se da ova činjenica ipak neće predstavljati prepreku u realizaciji ovako važnog otkrića koje bi moglo spasiti živote miliona ljudi i da nešto tako trivijalno kao što je novac ipak neće ugroziti rad na stvaranju nečega tako bitnog kao što je lek za zdrav život bez karcinoma.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio