Nezadovoljni roditelji zbog pojave miševa u predškolskoj ustanovi Poletarac – „Voda zagađena fekalijama od miša“

Redakciji „LovaLova“ portala danas 01. juna obratila se grupa roditelja, zabrinuta za zdravlje svojih mališana, dece koja pohađaju predškolsku ustanovu „Naša radost“ – Poletarac, koja se nalazi u ulici Matije Gupca br. 31, u Subotici. Razlog za brigu, prema rečima roditelja koji su želeli da ostanu anonimni, jeste voda u vrtiću koja je zagađena fekalijama miševa. Roditelji kažu da u vrtiću ima i živih i uginulih miševa koji se mogu videti po dvorištu i hodnicima, a na deci pristupačnim mestima nalazi se i otrov protiv glodara.

Prema rečima jednog od roditelja, voda u vrtiću nije za piće i upotrebu već nedelju dana, a njima nije rečeno zbog čega deca ne mogu da je koriste. Od dece su kući čuli da im vaspitačice ne daju da piju vodu iz česme, već im se voda sipa iz flaše, a tako peru i ruke.

Moje dete se probudilo u petak na natečenim očima pa sam je odvela kod lekara gde mi je rečeno da je u pitanju infekcija koja može nastati od prljavštine. Juče sam je ponovo počela voditi u vrtić, i kada smo se penjali na sprat, videla sam mrtvog miša u hodniku. Saznala sam da je voda zagađena sa fekalijama od miša, da u vrtiću ima previše miševa, da je jedna grupica dece izmeštena iz svoje sobe u trpezariju gde i spavaju, a da su u toj sobi stavljene zamke i mišomor kako bi se miševi pohvatali. Dete sam na kratko ostavila u vrtiću kako bih završila obaveze na poslu, kada sam se vratila miš je i dalje bio u hodniku, niko ga nije sklonio, deca su ga zaobilazila. – priča jedan od roditelja i dodaje da do tog trenutka, prema njenim saznanjima, niko nije kontrolisao vodu u vrtiću.

Tek kada su se obratili Sanitarnoj inspekciji u Gradskoj kući, odlučeno je da ekipa izađe u vrtić  „Poletarac“ kako bi uzela i ispitala uzorak vode.

Jutros smo zvali Lice za bezbednost na radu „Naše radositi“ od kojeg nismo dobili nikakav zvaničan odgovor. Iz nezvaničnih izvora, roditelji su saznali da je jedno dete pre izvesnog vremena zagrizlo kesicu otrova za miševe sa kojom se igralo pa je odmah prebačeno u bolnicu. – Ti miševi su u vrtiću najranije od sredine aprila, a mi smo tek juče saznali za sve ovo.

Roditelji još kažu da objekat ne izgleda sjajno, da je dvorište njihovim parama renovirano i da su deci kupljene sprave za igranje, kao i veštačka trava kao podloga koja još uvek nije postavljena. Pomenuta ustanova imala je problema i kada je u njenoj blizini započeta izgradnja zgrade pa su i tada roditelji reagovali po pitanju problematičnog gradilišta.

Na ovaj događaj, danas je nakon skupštinskog zasedanja izjavu dao i Veljko Vojnić, tehnički direktor predškolske ustanove „Naša radost“.

Došlo je do problema koji smo mi i očekivali da će se desiti u nekom od vrtića. Novim sistemom obrazovanja dece u predškolskim ustanovama se sada koriste žitarice i plodovi sa njiva u obuci i radu sa decom. Vrši se manipulacija sa suncokretom, kukuruzom, lešnicima, kestenjem. Po preporuci naših pedagoga te su namirnice držane u prostorijama. Mi koji se bavimo bezbednošću se sa time nismo slagali i smatrali smo da će doći do kompromitacije u nekom od vrtića u nekom periodu. To se desilo u „Poletarcu“ u prostoriji gde su čuvane namirnice, a gde borave i deca. Oni (miševi) su odmah otkriveni, deca su izmeštena iz te prostorije, „Eko-dez“ koji po Ugovoru o javnoj nabavci sprovodi deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju u našim ustanovama je odmah postavio mamce i koliko imam informaciju svi glodari su već eliminisani, mislim da se radi o tri komada. – istakao je Vojnić koji je dodao da će se naredne nedelje raditi kompletna dezinfeksija vrtića i deca će se vratiti u svoju prostoriju.

Mi smo reagovali upravo po svim protokolima i zakonu i obavezama koje nam se nalažu kada je u pitanju bezbednost dece. Što se tiče vode, mi ne proizvodimo vodu, mi se snabdevamo vodom iz gradskog vodovoda kao i sve druge naše ustanove koje su locirane u Subotici i imamo kvartalno proveru ispravnosti vode u svakom vrtiću. Nekoliko prethodnih provera su bile potpuno ispravne, međutim mi bar jednom ili dva puta godišnje u nekoj od naših 58 ustanova dolazimo do situacije da je voda na neki način kompromitovana, uglavnom sa koliformnim bakterijama koje nisu opasne. Opasne su neke druge vrste, patogene, a i u jednom i u drugom slučaju tada dolazi do potpunog ispiranja cevovoda. Mi trošimo negde oko 2,5 miliona dinara na analize površina, vodovoda, namirnica i gotovih jela i zadnja provera je pokazala da voda za piće nije potpuno ispravna. Mi smo tada po proceduri odmah zaustavili snabdevanje vode tom vodom, prešli smo na slabdevanje dece i zaposlenih flaširanom vodom, to stalno radimo i to nije ništa novo. Vršimo ispiranje celog cevovoda i onda tražimo da Zavod za javno zdravlje ili ko je nadležan za kontrolu higijenske ispravnosti vode to ispita i kada oni daju izveštaj da je voda ispravna za korišćenje, onda mi decu ponovo snabdevamo sa tom vodom. – poručio je Vojnić i napomenuo da ovakva praksa i ovakvi slučajevi nisu nepoznati.

Prema rečima tehničkog direktora, predškolska ustanova „Naša radost“ ne zna kako dolazi do kontaminacije u zatvorenom cevovodu i ne snosi odgovornost za to, ali se odgovornost snosi ako se ne postupi po pravilima i zakonu kada se otkrije da se došlo do kontaminacija.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio