Obavezno poštovanje temperaturne razlike klimatizovane i neklimatizovane sredine poštovanje i perioda za aklimatizaciju osobe.

Klima se menja svuda u svetu, a najčešće se spominju globalno zagrevanje i fenomen staklene bašte i shodno tome se procenjuju moguće posledice na celu planetu, kao i na zdravlje stanovništva za danas, sutra i prekosutra… Poslednjih godina vremenska prognoza postaje sve značajnija informacija u našem svakodnevnom životu, pa je to tako i u letnjem periodu.

Da bi se lakše podnosile visoke temperature potrebno je u boravišnom prostoru napraviti prijatnu mikro klimu. To se ostvaruje provetravanjem noću, postavljanjem zastora danju, pripremom hrane i kuvanjem predveče, a ukoliko je zaista potrebno i pravilnim korišćenjem klima uređaja. Korišćenje ovih uređaja treba da bude racionalno i korisno je da se prostor hladi kada niko ne boravi u njemu. Najbolje je kada su klima uređaji postavljeni tako da omogućavaju indirektno hlađenje prostora. Obavezno je poštovanje temperaturne razlike između klimatizovane i neklimatizovane sredine, koja ne sme da bude veća od 5°- 7° stepeni, najviše 10° stepeni Celzijusa. Takođe je potrebno poštovanje perioda za aklimatizaciju osobe. U tom smislu treba izbegavati nagle promene temperature vazduha zbog čestih i naglih prelazaka iz klimatizovanih u neklimatizovane prostorije, ili u spoljašnju sredinu.

Kvalitet vazduha je veoma važan, kako mikroklimatski kao što su vlažnost i temperatura, tako i mikrobiološki, a to su bakterije, virusi i gljivice. U tom smislu higijena prostora je veoma važna, pošto strujanje vazduha podiže prašinu, pa su moguće su alergijske reakcije ili infekcije disajnih puteva. Redovno održavanje, čišćenje, pranje i dezinfekcija, kao i servisiranje tj zamena filtera je takođe veoma važna, da klima uređaj ne bi predstavljao rizik za zdravlje, već da bi bio koristan i u službi čoveka. – poručuje dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Foto: subotickenovine.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio