Savez samostalnih sindikata Srbije traže minimalnu zaradu u iznosu od 50 hiljada dinara

Savez samostalnih sindikata Srbije poručuje da predstavnici sindikata ne kriju razočaranje što izvršna vlast i poslodavci smatraju da radnici koji žive od minimalne zarade, a takvih je oko 400.000, treba da sačekaju tek 2024. da bi im se podigla plata, koja u proseku sada iznosi 40.000 dinara mesečno, prenosi Politika.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže da se sindikati zalažu da minimalna zarada bude izjednačena sa iznosom minimalne potrošačke korpe koja trenutno iznosi 50.000 dinara.

Kad god da počne nova tura pregovora, postoji velika mogućnost da zahtevi sindikata budu da se minimalna zarada poveća za čak 10 odsto u odnosu na iznos minimalne potrošačke korpe, a ne, kako smo do sada zahtevali, da bude bar u nivou minimalne korpe. To će biti stav sindikata, bilo da se razgovara o povećanju minimalca za 2023. ili 2024. godinu. Već više od 41.000 dinara su radnici u zaostatku za prva četiri meseca ove godine, i to pod pretpostavkom da je i u aprilu bio isti iznosi minimalne potrošačke korpe kao u martu (50.661 dinara), a verovatno nije. – kaže Vuković za “Politiku” i dalje objašnjava da su građani koji dobijaju minimalac za prva četiri meseca primili oko 160.000 dinara, dok su više od 201.000 dinara su potrošili na minimalnu potrošačku korpu. Minimalna cena rada trenutno iznosi 230 dinara po radnom satu ali ona za sada nije fiksirana već se određuje na osnovu minimalne cene rada i vremena provedenog na radu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio