Subotičko Narodno pozorište na 47. festivalu „Dani satire Fadila Hadžića“

Narodno pozorište Subotica vratilo se sa 47. festivala „Dani Satire Fadila Hadžića“ koji se od 6. do 21. juna održava u Zagrebu. Na festivalu će biti izvedeno 11 predstava iz Zagreba, Splita, Beograda, Sombora, Sarajeva, a prema izboru selektorke Željke Udovičić Pleština i predstava subotičkog Narodnog pozorišta “Bravo za klovna” našla se među najboljim satiričnim i komediografskim predstavama iz regiona.

Selektorka je istakla da su ovogodišnji program odredili savremeni pisci i autorski projekti. Selekciju karakteriše i estetska raznolikost odabranih predstava, a svaka od njih se hvata u koštac s problemima našeg vremena i društva, sa željom da analizira, postavlja pitanja, čineći to na različite načine, koristeći drugačija teatarska sredstva.

Pre tačno 10 godina ja sam prvi put došla u Zagreb na Dane satire sa predstavom “Čudo u Poskokovoj dragi” i svaki sledeći put lepi utisci bi se samo množili. Topla dobrodošlica publike, divna druženja sa kolegama, podrška, nagrade… “Dani satire” su prvi festival na koji stiže “Klovn”. Osećaj tokom igranja je bio kao da sam okupila prijatelje koje dugo nisam videla da bih podelila s njima nešto što mi je intimno važno. Kao da smo i disali u istom ritmu. Ljudi koji su prošli kroz takvo iskustvo, bilo lično, bilo uz nekog bliskog su imali slobodu i potrebu da mi to i kažu posle predstave. Svi ti zagrljaji su znak da je Narodno pozorište iz Subotice prepoznalo trenutak da se bavi takvom temom, a meni pokloni poverenje da o njoj progovorim – rekla je glumica Minja Peković nakon predstave.

Upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić sa svojim timom, smatrao je da je pravi trenutak da se i na sceni govori o temi koja je goruća u savremenom društvu i da Klovna treba da vidi što više gledalaca, jer se izuzetno hrabro a opet sa puno optimizma, obraća svima onima koje ova tema dotiče, a takvih je nažalost mnogo.

Drago mi je da nastojanje da publika vidi ovaj, zaista značajan autorski projekat naše kuće, podržava i stručna javnost. Posle gostovanja na scenama pozorišta u Novom Sadu, Beogradu, odličnih kritika i stajaćih ovacija, Dani satire, prepoznali su potrebu da se ovakav, po svemu izuzetan, komad odigra i pred publikom i žirijem u Zagrebu. Smisao festivala je da promovišu raznolikost i inovaciju u pozorišnom stvaralaštvu, a Minjin autorski projekat ovom zahtevu savršeno odgovara. Festivali su mesto gde se prevazilaze ustaljenje norme, otvara se prostor za nove pristupe i ideje, a mi smo ovom predstavom to i potvrdili. Festivali imaju izuzetan značaj za pozorišta i predstave jer pružaju platformu za promociju, razmenu ideja, profesionalni razvoj i međunarodnu saradnju. To su vitalni činioci za rast i razvoj pozorišne umetnosti i svih nas koji je negujemo. – naglasio je Nikolić.

Posle zagrebačke, predstavu Bravo za klovna, moći će da pogleda i subotička publika 13. juna, a 28. juna Klovn će učestvovati na Beogradskom letnjem festivalu BELEF-u.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio