U Beogradu održano takmičenje iz oblasti obrazovne robotike Zvezdara „ROBOHackaton“

U subotu je u Beogradu održano takmičenje iz oblasti obrazovne robotike Zvezdara „ROBOHackaton“ u Naučno-tehnološkom parku, a takmičenju je prisustvovao i Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović.

Jovanović je naglasio da je od 2017. godine, kada su digitalizacija i obrazovanje postali dva ključna prioriteta Vlade Srbije, realizovano dosta bitnih projekata koji su doprineli da Srbija postane jedan od lidera 4. industrijske revolucije. Prema njegovim rečima, informatika i računarstvo je postao obavezan predmet u osnovnoj školi i već imamo treću generaciju dece koja su na ovaj način završila osnovnu školu, učeći programske jezike, pripremljene za algoritamski način razmišljanja.

Kroz projekat Povezane škole uveli smo brzi internet i izgradili bežičnu lokalnu računarsku mrežu u svih 1.843 matičnih i većih izdvojenih objekata osnovnih i srednjih škola. – izjavio je ministar i naglasio da je Srbija jedna od 11 zemalja u svetu koja ima programe veštačke inteligencije koji se sprovode u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Cilj je da se modernizuje učenje koristeći snagu veštačke inteligencije preko adaptibilne platforme za učenje, koja će značajno smanjiti obim predavanja i omogućiće svakom zainteresovanom nastavniku i profesoru da prenese učenicima lekcije iz robotike, programiranja i drugih naprednih predmeta kao što su sajber bezbednost, 3D štampanje, mašinsko učenje, virtuelna stvarnost i veštačka inteligencija. Takmičenje je podržano od strane Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Gradske opštine Zvezdara, a organizuje se u saradnji sa Nacionalnim institutom za istraživanje i razvoj sajber bezbednosti Rumunije i kompanijom Nextlab.tech iz Rumunije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio