Veštačka inteligencija preti da preuzme brojne poslove, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata Srbije

Iz Saveza samostalnih sindikata Srbije poručuju da je Sindikat u stalnoj potrazi za novim metodama borbe kako bi zaštitio radnika od globalnih promena u radnim i industrijskim odnosima, ali i od poslodavca koji ga sve više tretira kao mašina za uvećanje profita.

Sindikati se svakodnevno suočavaju sa novim problemima izazvanim globalnim promenama u radnim, industrijskim i društvenim odnosima, veštačkom inteligencijom koja preti da preuzme brojne poslove, kao i novim atipičnim radnim ugovorima. – poručio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović na dvodnevnoj konferenciji evropske mreže sindikata glavnih gradova, čiji je član i Savez samostalnih sindikata Beograda.

Zato su nam, pored saradnje među sindikatima, potrebna rešenja za mobilizaciju u novim formama rada, drugačije metode za borbu protiv poslodavaca kojima je radnik samo mašina za uvećanje profita i nove strategije u zaštiti radnika, koji samo žele da dostojanstveno žive od svog rada.“ i dodao je Orbović. „Zajedno možemo jačati našu borbu za pravičnije, sigurnije i zdravije uslove rada. – izjavio je Dragan Todorović, predsednik SSS Beograda ukazavši da su pred sindikatima brojne nepoznanice i teškoće koje negativno utiču na zdravlje radnika, kako fizičko tako i mentalno.

Prateći jedan od osnovnih ciljeva organizacije EKTUN, a to su aktivnosti i inicijative koje za cilj imaju promociju dostojanstva radnika, poboljšanje kvaliteta života u glavnim gradovima i zaštitu radnika, tema junske konferencije je bezbednost i zdravlje na radu, kao vitalno pitanje za sindikate i radnike u glavnim gradovima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio