Za 52 lokalne samourpave ukupno 400 miliona dinara za podršku u oblasti porodice i dece

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić uručila je juče, 21. juna predstavnicima 52 lokalne samouprave ugovore o dodeli sredstava za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, u ukupnom iznosu od 400 miliona dinara.

Kisić je tom prilikom objasnila da je reč o sufinansiranju mera za koje su lokalne samouprave izdvojile i svoja značajna sredstva, ukazavši na to da se po raznovrsnosti projekata vidi koliko su one fokusirane na sve aktivnosti koje su usmerene ka podršci porodici. Najviše sredstava, 20 miliona dinara, opredeljeno je za opštinu Crna Trava, gde će biti dovršena zgrada sa stanovima namenjenim mladim bračnim parovima. Prošle godine u ovoj opštini rođeno je samo četvoro dece. Ovim sredstvima će biti obezbeđen krov nad glavom za više od 25 mladih bračnih parova. Kisić je napomenula da bi sve aktivnosti trebalo da budu sprovedene do kraja godine i najavila da će posetiti svaku od lokalnih samouprava kako bi se uverila u to kako se realizuju projekti i kako bi se videlo na koji način lokalne samouprave, kao i država, brinu o porodici i deci.

Ova bespovratna sredstva namenjena su za projekte od značaja za demografski razvoj jedinica lokalne samouprave sa ciljem poboljšanja demografskih parametara, a predloženi projekti su raznovrsni – od izgradnje i sanacije vrtića, izgradnje sportskih terena, do nabavke sanitetskog vozila za prevoz novorođenčadi. – rekla je Kisić.

U Javnom pozivu Ministarstva navodi se da sredstva mogu biti namenjena ublažavanju ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanju rada i roditeljstva, zatim facilitaciji efikasne saradnje za podizanje kvaliteta života starih, odraslih, mladih i dece, radi jačanja solidarnosti između njih. Namena sredstava može biti i snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, rešavanje problema neplodnosti, zatim put ka zdravom materinstvu, ali i edukacija iz oblasti populacione politike, aktiviranje lokalne samouprave, kao i osnaživanje porodice kao primarne jedinice društva.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio