Započela sanacija naftne mrlje u cilju otklanjanja zagađenja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoproivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, nakon jučerašnjeg izlivanja nafte na glavnom toku Dunava, hitnom zajedničkom akcijom JVP „Vode Vojvodine“ i JVP „Srbijavode“ započela sanacija naftne mrlje u cilju otklanjanja zagađenja.

Ova javna preduzeća pokrenula su sve potrebne procedure kako bi se što brže i delotvornije otklonila sva nastala zagađenja, kao posledica izlivanja naftnih derivata u reku, koje može imati štetne posledice na ljude i biljni i životinjski svet. Na teren su, odmah nakon inspekcijskog naloga, izašle sve nadležne službe, pokrajinska vodna inspekcija, predstavnici Sektora za vanredne situacije, JVP „Vode Vojvodine“, kao i akreditovane laboratorije Agencije za zaštitu životne sredine. Utvrđena je pogodna lokacija na kojoj je moguće postavljanje zaštitne plivajuće brane kako bi se uhvatila naftna mrlja. Po postavljanju zaštitne plivajuće zavese uhvaćena naftna mrlja se odvaja od vodene faze, skladišti i zbrinjava.

Izlivanje nafte dogodilo se juče na glavnom toku Dunava kod Čelareva, na koti 1287. Prema izveštaju kapetana, radi se o brodu „Jumbo“ registrovanom u Bugarskoj, a izlilo se 35 tona pogonskog goriva, navodi se u saopštenju i dodaje da se zapisnici inspekcije dostavljaju Tužilaštvu na dalje postupanje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio