Ambasador Mađarske Zoltan Mađar u poseti Subotici

Narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor sastao se danas, 03. jula sa novim ambasadorom Mađarske u Srbiji, Jožefom Zoltanom Mađarom u njegovoj prvoj zvaničnoj poseti Subotici, a zvaničnici su razgovarali o tome kako se još više mogu poboljšati međusobni odnosi u sferi, privrede, kulture i po pitanju velikog broja dvojnih državljana i Mađarske nacionalne manjine koji su žitelji Subotice.

U toku sastanka istaknut je značaj sredstava koje je Vlada Mađarske investirala u pojedine kulturne objekte u Subotici kakvi su pre svega subotička Sinagoga i zgrada Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici.

Mađarska je peti spoljnotrgovinski partner sa Republikom Srbijom. Brojni su benefiti koje i Subotica ima od te saradnje. – istakao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice uz dodatak da je Subotica svakako u epicentru dobrih odnosa između ove dve zemlje.

Nekoliko dana ranije tu se osnovao Strateški savez Srbije i Mađarske. Uvek moramo biti optimisti da možemo još više dodati u smislu još bolje saradnje. U tome učestvuju ne samo resorni ministri i parlamentarci već i predsednik i predsednica ovih dveju zemalja. Ponosni smo na naše predstavnike nacionalnih manjina i zajednica, oni čine cement za naše dobre odnose. – naglasio je ambasador dodavši da će Mađarska preduzeti sve se da Srbija i srpski narod još više približe evropskoj zajednici.

Mi računamo na Srbiju jer Srbija zna šta želi u ovom regionu, mi takođe kao predstavnici Srednje Evrope znamo šta želi naš narod i prema tom putu želimo da se evropska zajednica razvija i kreira svoju budućnost. – rekao je ambasador Mađarske uz nadu da će se u što skorijoj budućnosti granice ovih zemalja učiniti fleksibilnijima kada su u pitanju prelasci, jer će to međusobnom odnosu dati još puno širi okvir.

Naslovan foto: Pastor Balint/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio