Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj razvoja preduzetništva za početnike

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je raspisalo Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2021, 2022. ili 2023. godini. Takođe, na Javni poziv se mogu prijaviti i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2018., 2019., 2020., 2021., 2022. ili 2023. godini, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina. Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preduzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, istakao je da je za ovaj program iz budžeta izdvojeno 300 miliona dinara. Mali je naglasio da se ta sredstva dodeljuju bespovratno, istakavši da Vlada na ovaj način pruža podršku osnivanju i opstanku novih preduzeća, kao i mladim preduzetnicima.

Prema njegovim rečima, iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu, uključujući i bespovratna i kreditna sredstva, ne može biti manji od 400 hiljada dinara, niti veći od šest miliona dinara. Ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava države i 70 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj. Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, kao i na portalu www.preduzetnistvo.gov.rs.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio