Odgovornost i pridržavanje propisa u rečnom saobraćaju prioritet

Rečni saobraćaj sa sobom nosi mnoga zadovoljstva, ali i rizike zbog čega je od izuzetne važnosti da se na vodi pridržavate propisa i budete odgovorni. – izjavila je Andrijana Petrović iz Jedinice za bezbednost na rekama.

Policijski službenici koji obavljaju poslove na vodi posvećeni su unapređenju bezbednosti na rekama – istakla je Petrović i naglasila je da rečni saobraćaj, kao i svaki drugi, ima nultu tolerancije prema alkoholu i da je striktno zabranjena konzumacija alkohola prilikom upravljanja čamcima. Petrović je upozorila da sva deca kao i odrasli prilikom vožnje moraju na sebi imati zaštitne prsluke i apelovala da se pre isplovljavanja građani informišu o vremenskim prilikama. Naglasila je da zarad lične bezbednosti ne treba iskakati iz čamca, da se kupanje savetuje isključivo na mestima na kojima je to predviđeno, kao i da treba izbegavati direktno izlaganje suncu zbog opasnosti od toplotnog udara ili sunčanice. Petrović je ukazala da pre isplovljavanja treba proveriti ispravnost vozila i da je neophodno da plovilo ima propisanu opremu prsluke za spasavanje, prvu pomoć, protivpožarni aparat, veslo, sidro i knap od 25 metara. Dodala je da čamac mora biti registrovan i da zapovednik mora imati položen stručni ispit za upravljača. Prema njenim rečima, čamci se ne smeju sidriti na plovnom putu, a vožnja mora da bude umerenom i bezbednom brzinom uz poštovanje saobraćajnih propisa.

Bezbednost na vodi je naša zajednička odgovornost. Budimo odgovorni, uživajmo na vodi ali brinimo o bezbednosti i čuvajmo jedini druge. – poručila je Petrović.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio