Opasno je paliti travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Davor Vidović apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer time mogu dovesti u opasnost sebe i živote drugih ljudi, ali i ekosistem.

Paljenjem trave i niskog rastinja na otvorenom, posebno u blizini šuma, može dovesti do velikih požara i ugrožavanja života i zdravlja ljudi, kao i velike imovinske štete. – upozorio je Vidović.

On je naglasio da su prošle godine vatrogasci-spasioci intervenisali na gašenju 31.334 požara, od čega su polovina bili požari na otvorenom, u kojima je poginulo šest i povređeno 25 osoba, a podsetio je da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje strnjih ostataka useva, smeća i biljnih ostataka i da je za nepoštovanje te odredbe Zakonom za pravna lica zaprećena kazna od 300.000 do milion dinara, a za fizička 10.000 dinara. Prema njegovim rečima, zakonom je zabranjeno i loženje vatre u šumama ili na udaljenosti manjoj od 200 metara od šuma. Vidović je precizirao da je zaprećena kazna za nepoštovanje ove odredbe između 10.000 i 50.000 dinara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio