Otvoren je 30. jubilarni Festival evropskog film Palić

Uz gromki aplauz i oduševljenje, subotička publika ali i brojni domaći i inostrani posetioci filmskog džet seta pozdravili su otvaranje 30. jubilarnog Festivala evropskog filma Palić koji je sinoć, 15. jula svečano otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću. Baš ste mi lepo aplaudirali, festival je otvoren! –  poručio je legendarni srpski glumac, Bogdan Diklić, jedan od ovogodišnjih lauerata, dobitnika nagrade Aleksandar lifka za doprinos evropskoj kinematografiji. U narednim danima, do 21. jula na festivalu će biti prikazano više od 100 evropskih filmova na palićkoj Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici.

Prisutnima su se tokom svečanog otvaranja festivala obratili gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović, programski direktor festivala Miroslav Mogorović, dramski pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević, srpski glumac Bogdan Diklić i selektor Glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin.

Tridesete se obično smatraju najboljim godinama i zato ova veličanstvena Letnja pozornica večeras odiše posebnom lepotom. Tokom svog sazrevanja, festival je izdržao mnoge nedaće. Valjda zato što je i sam nastao u godinama kada mu vreme nije, nesvestan šta sve može da ga zadesi. Ovaj festival samo potvrđuje da oni koji se rađaju u nevreme i odrastaju u turbulencijama, izrastu u čvršće i zrelije. Mnogi su ga smatrali neperspektivnim i predviđali mu tužan kraj, a on je izrastao u pravog diva. – poručio je Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić dodajući da je kultura nešto što je najbitnije za opstanak i identitet jednog naroda, te da je u tom kontekstu 30. jubilej Palićkog festivala vrlo značajan događaj.

Direktor Festivala evropskog filma Palić, Radoslav Zelenović poručio je sledeće:

Što bi rekao moj prijatelj, Duško Kovačević, festival nam je stigao u najlepše doba, trideset godina. Da je bilo lako, nije, da je bilo veliko zadovoljstvo, jeste. Da je moglo više, verovatno, a da je moglo bolje, teško. Najlakše je bilo u onom delu kada su nam pomagali predsednici Saveta našeg festivala, Žilnik, Lečić, Milena Dravić, Mira Banjac i Duško Kovačević.

Zelenović je još izjavio da je, povodom trideset godina festivala ustanovljeno i priznanje, replika tornja na Paliću kojih je ukupno je trideset.

– Sa velikim profesionalnim, ali i velikim ličnim zadovoljstvom, prvi toranj predajem Dušku Kovačeviću. – rekao je Zelenović.

Nakon prijema priznanja, reditelj Dušan Kovačević, predsednik Saveta festivala, uručio je prestižnu nagradu “Aleksandar Lifka” našem legendarnom glumcu Bogdanu Dikliću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Izuzetna mi je čast i drago mi je što mom starom drugu mogu da uručim ovo veliko međunarodno priznanje. Bogdana Diklića sam upoznao početkom sedamdesetih godina na Akademiji za pozorište, kako se tada zvao današnji Fakultet dramskih umetnosti. Od tog vremena, od pre više od 50 godina, družili smo se i povremeno radili. Ono što mogu reći i što je sigurno dokazano je da je Bogdan Diklić jedan od naših najznačajnijih glumaca, koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte. – istakao je Kovačević uručujući “Lifku” Bogdanu Dikliću.

Jako sam radostan. Ja sam samo predstavnik svih tih ljudi, sa kojima sam zajedno radio ovih prvih 48 godina. Najiskrenije želim da se zahvalim svim scenaristima i svim rediteljima, sa kojima sam imao čast i zadovoljstvo da radim, svim direktorima fotografije, toncima, šminkerkama, kostimografima, scenografima, klaperima, binskim majstorima, far majstorima, vozačima, i tako dalje. Nije to kurtoazija, već sam iskren. – poručio je Diklić setno se prisećajući svih kolega sa kojima je sarađivao.

Baš ste mi lepo aplaudirali, festival je otvoren! – reči su proslavljenog glumca kojima se zahvalio publici na gostoprimstvu, otvorivši 30. jubilarni Festival evropskog filma Palić.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, pozdravio je publiku rekavši da se svaki veliki put počinje prvim korakom. – Mi smo na dugom putu već trideset godina. To je put koji delimo sa zemljom u kojom živimo, ponekad malo izgubimo pravac, ali gledamo u pravcu Evrope. Narednih sedam dana Palić je evropska prestonica Srbije, i to zahvaljujući vama. – rekao je Mogorović.

Selektor Glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin najavio je uvodni film festivala “Madam Di Bari” rediteljke Majven, ostvarenje koje prikazuje život Žane Beku koja je rođena kao vanbračna ćerka siromašne krojačice 1743. godine, a koja je slavu stekla na dvoru Luja XV, postavši njegova poslednja zvanična ljubavnica.

Glavni takmičarski program nastavlja se danas, 16. jula na Letnjoj pozornici Palić, projekcijama filmova “Preeksponirano” rediteljke Eleonore Veninove i “Seneka: o stvaranju zemljotresa” Roberta Švenkea. Takmičarski program Paralele i sudari biće takođe danas u bioskopu Abazija na Paliću, projekcijama filmova “Sestre” Linde Olte i “Voli polako” Marije Kavtaradze. U toku popodneva danas će početi i projekcije i u selekcijama Mladi duh Evrope, Severna Makedonija u fokusu, Novi mađarski film, Eco Dox, Novi evropski dokumentarni film i Studentski film, dok će na programu biti i dokumentarno ostvarenje “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča u okviru programa Specijalnih selekcija. U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica, danas u 18 časova i 30 minuta biće otvorena izložba “Mija Aleksić – biti glumac” povodom stogodišnjice rođenja ovog velikana naše glume, izložba plakata Festivala evropskog filma Palić od petog do 30, izdanja manifestacije, i izložba “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1980-1989” na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio