Počela isplata bespovratne materijalne pomoći za porodice čiji su domovi oštećeni u poplavama

Ministarstvo za javna ulaganja Vlade Republike Srbije saopštilo je juče, 10. jula da je počela isplata bespovratne materijalne pomoći za porodice čiji su domovi oštećeni u junskim poplavama.

Prvi iznosi državne pomoći isplaćeni su za poplavljene stambene objekte u Kragujevcu i Kraljevu, s obzirom na to da su ove dve lokalne samouprave prve privele kraju postupke koji po zakonu prethode isplati pomoći. Bespovratna materijalna pomoć građanima isplaćuje se nakon što lokalne samouprave dostave Ministarstvu za javna ulaganja pravosnažna rešenja o materijalnoj pomoći za obnovu kuća oštećenih u poplavama. Vlada Srbije usvojila je Uredbu o Državnom programu pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana, nakon što su jake i obilne kišne padavine i izlivanje pretežno bujičnih vodotokova u junu ove godine izazvali štetu na porodičnim stambenim objektima u 63 jedinice lokalne samouprave. Program pomoći odnosi se na oštećene porodične stambene objekte u svojini građana, a stepen oštećenja je kategorisan u pet kategorija, na osnovu kojih se isplaćuje pomoć građanima.

Za prvu kategoriju oštećenja isplaćuje se 200.000 dinara, za drugu kategoriju 300.000 dinara, za treću kategoriju 400.000 dinara, za četvrtu kategoriju 500.000 dinara i za petu kategoriju oštećenja 800.000 dinara. Iznosi državne pomoći su od ove godine uvećani za 40 i 50 odsto, u zavisnosti od kategorije, u odnosu na pomoć koja je dodeljivana u prethodnih devet godina.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio