Počinje 30. jubilarni Festival evropskog filma Palić

Vikend pred nama i narednu nedelju obeležiće 30. jubilarni Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 15. do 21. jula. Na ovogodišnjem festivalu najavljeno je učešće preko 150 filmskih stvaralaca iz zemlje i inostranstva, a svi posetioci festivala i ove godine će biti u prilici da na Paliću i u Subotici uživaju u preko 100 evropskih filmova koji će biti prikazani u zvaničnom programu festivala, na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici.

Za ovu godinu predviđeno je jedanaest selekcija, glavni takmičarski program, paralele i sudari, mladi duh, zemlja u fokusu, novi mađarski film, novi evropski dokumentarci, eco dox, omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, selekcija studentskih filmova, predstavljanje domaćeg i stranog festivala, kao i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija. I ove godine, Festival evropskog filma Palić nagradiće istaknute filmske stvaraoce za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, a ovogodišnji laureati i dobitnici “Aleksandar Lifka” su, prema rečima direktora festivala, Radoslava Zelenovića, glumci Bogdan Diklić, Nikola Ristanovski, i reditelj Andreas Drezen.

Prestižnu „Lifku“ za doprinos evropskoj kinematografiji, legendarni srpski glumac Bogdan Diklić dobio je u kategoriji domaćih stvaralaca, Ristanovski je kao glumac iz Severne Makedonije regionalni dobitnik, dok nemački reditelj Andreas Drezen nagradu dobija kao inostrani stvaralac. Takođe se učekuje i dolazak nemačke filmske rediteljke, scenaristkinje i glumice Margarethe von Trotta, dobitnice nagrade Aleksandar Lifka iz 2004. godine. Kada je u pitanju repertoar srpskih filmova na ovogodišnjem festivalu, na programu će u selekcijama Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi dokumentarni film, Eco Dox i Specijalne projekcije biti prikazano 8 filmova autora i autorki iz Srbije. U glavnom takmičarskom programu van konkurencije, na Letnjoj pozornici će 21. jula u 21 čas, nakon dodele festivalskih nagrada biti prikazan film “Zaštita pre svega” reditelja Pavla Vučkovića. Ovo je priča o dva mlada para iz Beograda, koji pokušavaju da započnu vezu u vreme korone.

U selekciji “Paralele i sudari”, 21. jula u 17 časova u bioskopu Abazija će van konkurencije biti prikazan film “Penal i seksualni život Ane Đ” rediteljki Milice Stojanov i Ane Đorđević. Radnja ovog ostvarenja takođe je smeštena u proleće 2020. godine kada je buknula pandemija korona virusa, a pozorišta su prekinula rad. Film “Više od života” Aleksandre Lazarovski na programu je u selekciji Mladi duh evrope, a biće na repertoaru 16. jula u 21 čas u bioskopu Abazija. Film prati Borisa, mladića iz Srbije, koji napušta svoju zemlju i najmilije kako bi ilegalno emigrirao u Francusku, gde će raditi na gradilištima.

Kao specijalna projekcija, 21. jula u 19 časova u bioskopu Abazija biće prikazan film “Koma” reditelja Petra Jakonića. Devedesete godine XX veka su najturbulentniji period posle II svetskog rata na ovim prostorima i proizvele su mnogo dramatičnih situacija. “Koma” je intimna priča o jednoj porodici u tom periodu. U programu Specijalne projekcije, u bioskopu Abazija, na programu će 16. jula u 15 časova biti prikazan i dokumentarni film “Prizvan i pozvan”, Luke Papića i Srđe Vuča.

Ovo ostvarenje je politička komedija sa tragičnim posledicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji, govori o četiri bivša predsednička kandidata, danas neprilagođena antiheroja koji se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj, ne shvatajući da oni igraju samo sporedne uloge.  U selekciji Novi evropski dokumentarni film, 19. jula u 19 časova u Art bioskopu Aleksandar Lifka, biće prikazan film “Mavena” Andrije Lekića. Godine 2011, nakon volontiranja u područjima pogođenim cunamijem u Japanu, života sa emigrantima u zimskim noćima Pariza i vremena provedenog na albanskim Prokletijama, protagonista filma se vraća u mesto odrastanja da bi boravio pored oca koji je u terminalnoj fazi bolesti.

U selekciji Eco Dox, 18. jula u 17 časova u Art bioskopu Aleksandar Lifka biće prikazan film Ane Konstantinović “Putevi heroja” čiji junaci pripadaju različitim sredinama, profesijama i generacijama, a povezuje ih posvećenost i istrajnost da u svojim zajednicama, jednostavnim koracima, koristeći sopstvene veštine, doprinesu očuvanju životne sredine. U istoj selekciji, od 17:45 časova na repertoaru je film “Mali i veliki” Želimira Gvardiola. Dvadeset i tri godine posle bombardovanja Srbije 1999. godine osiromašenim uranijumom i uništavanja hemijskih postrojenja od strane NATO pakta, ekipa dokumentarnog filma putuje u traganju za preživelima nakon izvršenog ekoocida, trajno zagađeni voda, vazduh i zemlja i dalje truju. Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio