Podeljena dečja sedišta na edukaciji pravilne upotrebe ovih pomagala za prevoz dece u saobraćaju

Po treći put za redom Grad Subotica odlučio je juče, 13. jula da podeli roditeljima besplatna dečja sedišta za automobile. U sklopu podele 90 sedišta, održana je i pratkična edukacija i demonstracija pravilne upotrebe ovih pomagala za prevoz dece u saobraćaju. Ove godine život je do sada izgubilo 5. dece u saobraćajnim nezgodama ali nijedno dete nije izgubilo život u automobilu kao putnik, već kao pešak ili biciklista, što je pomak u odnosu na prošlogodišnju statistiku.

Zainteresovanost roditelja bila je velika i u samo tri sata od objavljivanja informacije u medijima, podeljena su sva sedišta.

To je jasan signal da roditelji imaju svest o značaju upotrebe dečjih sedišta, a i dobar signal nama u lokalnoj samoupravi da i dalje radimo u ovom smeru i uduće poklanjamo ova sedišta – izjavio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede.

Grad Subotica je primer dobre prakse kako se radi na podizanju nivoa bezbednosti najmlađih sugrađana i upravo podela dečjih auto sedišta ali i obuka roditelja o upotrebi dečjih auto sedišta jeste od jako velikog značaja. – istakao je Branko Stamatović, vršilac dužnosti direktora Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, država želi da se nijedan dečji život ne gubi u saobraćajnim nezgodama, a taj cilj ostvariv je pre svega nacionalnom strategijom bezbednosti saobraćaja koja predviđa da se to dogodi do 2030 godine.

Pored toga što će biti podeljena besplatna auto sedišta koja je obezbedio grad, razgovaraćemo i sa roditeljima i objasniti im kako da bezbedno prevoze svoju decu i kako da pravilno upotrebljavaju dečija auto sedište, jer tu i jeste najveći problem. Neki roditelji samo stave dete u auto sedište i prevoze ga da sedište nisu pravilno osigurali. – rekao je Stamatović.

U toku razgovora roditeljima je izrečen apel da su upravo oni odgovorni za prevoz svoje dece, a sastancima poput ovih namera je da se stvore bezbedne generacije mališana koje će od rođenja biti prevožene na odgovarajući način. Te generacije, prema Stamatovićevim rečima, neće imati predrasude i pitanja o tome da li treba da vezuju sigurnosni pojas jer će od detinjastva izgraditi pravilne stavove o bezbednosti saobraćaja.

Ono što roditeljima još želim da poručim jeste da budu istrajni u svojim namerama da decu prevoze na bezbedan način, i pored negodovanja deteta koje možda u nekom trenutku ne želi da se veže. Ukoliko je neophodno, preporučujem roditeljima da zaustave automobil i objasne detetu da je neophodno da bude vezano i tek kada se dete smiri, da tada nastave putovanje. Na taj način će se kod dece navika za vezivanjem pojasa brzo izgraditi. – zaključio je Branko Stamatović, vršilac dužnosti direktora Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio